Pyörän koko

Pyörän on oltava oikean kokoinen, jotta sillä on mukava polkea pidempiäkin matkoja. Tämän takia onkin hyvä käyttää vähän aikaa siihen, että mittaa tarvittavat mitat itsestään, jotta selviää minkä kokoinen pyörä sinulle sopii.

Pyörän koko vaihtelee

Monet pyöränvalmistajat tarjoavat omilla sivuillaan taulukoita oikean pyöräkoon löytämisen helpottamiseksi. Samoin tekevät myös monet nettikaupat.

Eri valmistajien pyörien koot saattavat vaihdella keskenään melko paljon, joten on hyvä käyttää apunaan vielä jotain neutraalia laskuria varmistamaan oikean koon löytyminen.

Kokolaskureita

Nopeita ja suuntaa antavia laskureita on monia, mutta kaikki toimivat samalla perusperiaatteella, eli jalan pituuden avulla laskettavalla kaavalla:

Maantie- ja maastopyörille tarkoitettu suuntaa antava laskuri

Monipuolisempaan laskuriin joutuu ottamaan jo monenlaista mittaa itsestään.

Kaverin apua on hyvä käyttää jos se on mahdollista!

Maantiepyörille tarkoitettu tarkempi laskuri  

Maastopyörien suuntaa antava kokotaulukko

Hardtail:

Pituus:            Rungon koko:

147 – 152cm        33cm tai 13″

152 – 160cm        36-38cm tai 14″ – 15″

163 – 170cm        41-43cm tai 16″ -17″

173 – 175cm         46-48cm tai 18″ -19″

178 – 180cm        51cm tai 20″

183 – 188cm        53cm tai 21″

188 – 193cm        56cm tai 22″

 Pyörän korkeus

Useimmiten tärkein mitta pyörässä on sen korkeus, sillä liian korkea pyörä on vaikea poljettava ja oikeaa ajoasentoa on mahdoton saavuttaa. Liian pieni pyörä myös vaikeuttaa polkemista, mutta sitä pystyy hieman kompensoimaan satulan korkeuden säädöllä.

Korkeus mitataan pystyputkesta, joka on yleensä putki minkä sisälle satulan varsi asettuu. Poikkeuksia on esimerkiksi täysjousitetuissa maastopyörissä, missä yhtenäistä pystyputkea ei välttämättä ole.

Ohjaustangon päässä korkeutta pystyy säätämään muutamia senttejä lisäämällä loittorenkaita etuhaarukan pään ja stemmin (välikappale ohjaustangon ja etuhaarukan pään välissä) väliin kuten alla olevassa kuvassa.

kokoa voi muuttaa esimerkiksi loittorenkailla

Pyörän pituus

Toinen tärkeä mitta on vaakaputken pituus. Jos pyöräilijä on pitkä niin satulalla saattaa saada säädettyä korkeuden optimaaliseksi, mutta jos pyörän pituus on liian pieni niin oikeaan ajoasentoon pääseminen voi olla haastavaa. Tähänkin pulmaan on muutamia säätömahdollisuuksia:

-Satulaa pystyy yleensä säätämään eteen- ja taaksepäin muutamia senttejä

-Stemmiä vaihtamalla voi saada hieman lisää pituutta satulan ja ohjaustangon väliin

-Ohjaustangon tyyppiä vaihtamalla voi saada myös pituutta lisää. Esimerkiksi suoran ohjaustangon vaihtaminen droppi- tai bull horn -tangoksi tuo pituutta lisää, mutta myös muuttaa ajoasentoa kun kädet ovat 90 astetta eri kulmassa näistä ulokkeista kiinni pidettäessä.

Säädöt ovat hienosäätöä

On kuitenkin huomioitava, että vaikka pienillä säädöillä saadaankin parhaiten optimoitua ajoasento, niin liian suuret pituuden ja korkeuden säädöt saattavat myös huonontaa ajoasentoa. Esimerkiksi satulan vieminen liian eteen tai taakse voi aiheuttaa hiertymiä sisäreisiin, sillä polkimet pysyvät kuitenkin aina samassa kohdassa kiinni.

Tärkeintä onkin siis ostaa pyörän runko oikean kokoisena ja tehdä hienosäädöt tämän jälkeen, jolloin säätöetäisyydet ovat pieniä.

 

Hae rahoitus pyöräostoksillesi tästä niin tarjoukset ei mene sivu suun!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*