Fixed Gear / Fiksi -pyörä

Fiksi on yksivaihteinen kaupunkipyörä. Perinteisistä yksivaihteisista eli sinkuloista (single speed pyörä) fiksit eroavat takarattaan ollessa kiinteästi navan rungossa kiinni. Tämä tarkoittaa sitä, että polkimet pyörivät aina kun takarengas pyörii. Jarruttaminen tapahtuu hidastamalla polkimien pyörimisnopeutta. Aloittelijoille on kuitenkin suositeltavaa asentaa ainakin etujarru. Usein valmiin pyörän (complete bike) mukana tulee sekä etu-, että takajarru.  Monesti valmiit pyörät toimitetaan myös flip-flop -navalla, mikä tarkoittaa sitä että fiksistä saa vaihdettua sinkulan kääntämällä takanapaa.

Ulkonäöltään fiksit vastaavat maantiepyöriä. Pidemmille matkoille pyörä ei kuitenkaan kovin hyvin sovellu, sillä jatkuva jalkojen liike ei anna aikaa levätä. Fiksit ovat rakenteeltaan yksinkertaisempia kuin maantiepyörät, eivätkä ne sisällä paljoakaan huoltoa tai vaihtoa vaativia osia.

Selaa kauppojen fiksi- ja sinkulatarjontaa

Linkit suoraan kauppojen fiksi- ja sinkulasivuille:

Chain Reaction Cycles
Wiggle
Evans Cycles
Cyclestore

Fiksin koko

Fiksit ovat useimmiten ”karsittuja” maantiepyöriä, joten niihin voi soveltaa samaa suuntaa-antavaa kokotaulukkoa. Huomaa, että sinkulat eivät ole sama asia kuin fiksi ja sinkula voi olla lähes minkämallinen pyörä tahansa. Pituussarakkeessa pyöräilijän pituus ja vieressä sopiva rungon koko.

  • Pituus cm
  • 148-152cm
  • 152-160cm
  • 160-168cm
  • 168-175cm
  • 175-183cm
  • 183-191cm
  • 191-198cm
  • Runko cm
  • 47-48cm
  • 49-50cm
  • 51-53cm
  • 54-55cm
  • 56-58cm
  • 58-60cm
  • 61-63cm

Miksi fiksi?

Hyödyt

Nykyään fikseistä on tullut suosittuja kaupunkipyöriä juuri niiden vaihteettomuuden takia. Kaupunkiajossa ei normaalisti tarvitse kuin yhden vaihteen, joten vaihteista on enemmän haittaa kuin hyötyä: ne lisäävät pyörän painoa ja ne tuovat pyörään lisää osia jotka voivat hajota.

Poljinten jatkuva pyöriminen auttaa myös hallitsemaan pyörää paremmin, sillä nopeutta voi säädellä halutessaan pelkillä jaloilla ilman erillistä jarrua.

Jos pienimuotoinen temppuilu pyörällä kiinnostaa, niin se onnistuu mainiosti fiksin kanssa, sillä kiinteä takaratas mahdollistaa myös takaperin pyöräilyn.

Ketjujen on oltava kireällä jatkuvasti, joten normaaleja vaihteita fikseihin ei pystytä asentamaan. Periaatteessa on kuitenkin mahdollista asentaa takapyörään napavaihteet, jolloin voi pyörään saada muutaman vaihteen esimerkiksi tiukkoihin mäkiin.

Koska fikseissä on vain vähän liikkuvia osia, on niiden paino pystytty pitämään alhaisena. Tämä onkin yksi suuri etu verrattuna vastaaviin maantiepyöriin: vaihderattaat, vaihtajat, kaapelit ja kiinnikkeet tuovat jo melkoisen määrän lisää painoa pyörään.

Vaihteettomuus tuo myös lisää käyttöikää ketjuille, sillä fikseissä ei tule sivuttaisliikettä ketjuihin juuri ollenkaan niiden pysyessä kahden hammasrattaan ympärillä jatkuvasti. Vaihteisto myös syö osan polkiessa tuotetusta voimasta, joten fiksissä voima välittyy paremmin suoraan renkaan pyörimiseen.

vuoden 2013 fiksiprojekti
Vuonna 2013 valmistunut fiksiprojekti. Lisää voit lukea blogista

Haitat

Suurilla nopeuksillä polkimet voivat pyöriä jopa niin nopeasti, että jalat ei pysy mukana ja ne saattavat irrota polkimilta. Tällöin on vaarana hallinan menettäminen, varsinkin jos erillistä jarrua ei ole asennettu. Hammasrattaiden välitykset onkin siis hyvä tuntea, jotta ei tule ostettua fiksiä jolla ei pysty jyrkässä alamäessä polkemaan. Toki vauhtia voi myös hidastaa antamalla vastusta polkimiin.

Jyrkkiin mutkiin kovaa tultaessa voi olla vaarana mutkan sisäpuolelle jäävän polkimen osuminen maahan. Pyöräilijän onkin siis hyvä tuntea pyöränsä suurin mahdollinen kallistuskulma käännöksissä.

Vapaaseen rattaaseen tottunut pyöräilijä voi joutua ongelmiin fiksin kanssa, sillä jos unohtaa esimerkiksi risteykseen tultaessa ajavansa fiksillä, voi jatkuva polkeminen unohtua hetkeksi. Tällöin poljin ikään kuin potkaisee jatkaessaan pyörimistä ja se voi aiheuttaa vaikeuksia pyörän hallinnassa.

Välitykset

Välitykset on tärkeä selvittää kun ollaan ostamassa fiksiä tai sinkulaa, sillä käytössä on vain yksi vaihde.  Välitystä miettiessä on olennaista tiedostaa pyörän pääasiallinen käyttötarkoitus; onko pyörä pidemmille työmatkoille, lyhyisiin kaupunkisiirtymisiin vai temppu-pyöräksi tarkoitettu.

Mitä suurempi välitys pyörässä on, sitä raskaampaa polkeminen esimerkiksi kaupungin ruuhkassa on. Pysähdyksiä tulee usein ja vauhti ei ole tasaista, kun taas pidemmillä siirtymillä on tärkeää saada pidettyä vauhtia yllä suuremman välityksen turvin.

Löydä sopivat välitykset

Fikseissä ja sinkuloissa välitykset on ilmoitettu esimerkiksi näin:

– Cassette: Fixed singlespeed, 16T

– Chainring: 48T

Cassette on takaratas ja 16 T on ”hampaiden” lukumäärä.

Chainring on vastaavasti eturatas ja 48 on hampaiden lukumäärä.

Jos pyörässä on yllä mainitut ratasluvut, 28″ vanteet ja 25mm leveät renkaat, on vauhti  polkimien pyöriessä 60 kierrosta minuutissa, 22.80km/h. Tälläinen hammasrattaiden (16T/48T) suhde (ratio) on hyvä sekalaiseen perusajoon.

Tästä löydät laskurin, mihin syöttämällä rattaiden hammasluvut, saat selville vauhdin valituilla polkimien pyörimisnopeuksilla (Candence).

Chainrings kohtaan tulee pyörän tiedoissa ilmoitettu luku ja Cassette kohdassa lukeva 16T  sijoitetaan laskurissa Cogs-kohtaan. Käytännössä muutos tapahtuu niin että kun Chainringit vähenevät vauhti laskee ja kun Cogsit vähenevät, vauhti nousee.

Fiksiä ostaessa kannattaa tarkistaa, että rattaiden hampaiden lukumäärät ovat parittomat, sillä silloin jarruttaessa hampaisiin kohdistuva kulutus jakautuu tasaisemmin.