Fiksit ja sinkulat

Kategoriat

Näytetään: Suosituin ensin

Lisätietoa ( avaa + / sulje - )

Fiksi-pyörä on yksivaihteinen polkupyörä, joka ei ole sinkulan tapaan varustettu vapaanpyörän navalla. Tämä tarkoittaa, että kun fiksi-pyörän takapyörä pyörii, myös polkimet pyörivät ja pyöräilijän on poljettava jatkuvasti, sillä pyörän liike ei pysähdy, ennen kuin pyörän liike pysäytetään jarruilla tai pyöräilijä hidastaa polkemalla taaksepäin.

Fiksi-pyörien alkuperä on juontaa juurensa kilparadapyöräilyyn, jossa pyöräilijät halusivat mahdollisimman yksinkertaisen ja kevyen pyörän kilpailemiseen. Nykyään fiksi-pyöriä käytetään edelleen kilpailuissa, mutta ne ovat myös suosittuja kaupunkipyörinä ja osana jopa katumuotia.

Fiksit ja sinkulat ovat yleensä kevyitä ja ketteriä, joten ne sopivat hyvin kaupunkipyöräilyyn ja lyhyille matkoille. Niiden yksinkertainen muotoilu tekee niistä erittäin luotettavia, koska niissä on vähemmän osia, jotka voivat rikkoutua tai vaatia huoltoa. Fiksit ja sinkulat ovat myös suhteellisen edullisia verrattuna monivaihteisiin pyöriin, mikä tekee niistä houkuttelevia monille pyöräilijöille.