Kätevät lisävarusteet pyöräilyyn

Kaikki tietävät pyöräilyn olevan hyvää ja helppoa liikuntaa. Pyöräilyllä on huomattavia hyötyjä peruskunnon kohottamiseen ja se sopii myös ihmisille, joilla on nivelvaivoja, sillä jalkojen liikerata on pehmeä ja paino jakautuu tasaisesti. Jos kuitenkin haluaa saada hieman enemmän irti pyöräilystä, on sitä varten kehitetty paljon käteviä varusteita ja välineitä. Seuraavassa kerromme mielestämme tarpeellisimmat ja parhaimmat lisävarusteet pyöräilyyn.

Pyöräilykengät ja lukkopolkimet

Oikeanlaisilla pyöräilykengillä voi saada huomattavaa hyötyä tavallisiin lenkkareihin nähden. Tarjolla on toki monenlaista kenkää, mutta niitä yhdistää pyöräilyyn suunniteltu rakenne ja ominaisuudet; hyvä ilmanvaihto ja tukeva muotoilu.

kenkä

Tavalliseen kaupunkipyörään tuskin kannattaa lukkopolkimia asentaa, mutta maantiepyörissä, yksivaihteisissa ja kovaan käyttöön tarkoitetuissa maastopyörissä ja cycloissa niitä näkee usein. Lukkopolkimilla saadaan aikaan rattaiden tasainen pyöriminen ja voimaa välittyy niin nosto, kuin laskuvaiheessakin. Tämän ansiosta liike on tehokkaampaa ja polkeminenkin on helpompaa. Lukkopolkimiin on tarjolla rutkasti kenkiä lähes kaikista hintaluokista alkaen noin 40€. Jos haluaa viedä harrastuksen aivan uudelle tasolle, voi sijoittaa suurehkon summan voimaa mittaaviin polkimiin, jolloin saat tarkkaa dataa pyöräilyyn käyttämästäsi voimasta ja sen kehityksestä.

Pyöräilykypärä ja vaatteet

Pyöräilykypärän pitäisi olla itsestäänselvyys kaikille pyöräilijöille. Useimmiten kuitenkin joka toinen pyöräilijä ei käytä kypärää. Syynä saattaa olla hiuksien lyttääntyminen, liikunnasta aiheutuva hiki tai kypärän huono istuvuus. Ainakin jälkimmäiseen voi vaikuttaa helposti, sillä kaupat tarjoavat valtavan määrän erilaisia kypäriä. Omasta käyttötarpeesta riippumatta kannattaa panostaa laadukkaaseen kypärään, sillä useimmiten malliston parhaat kypärät istuvat paremmin ja ne eivät paina juuri mitään.

Oman käyttötarpeen mukaan voi itselleen valita sopivan muotoisen ja näköisen kypärän. Mikäli esimerkiksi ajaa maantiepyörällä pitkiä matkoja, kannattaa harkita virtaviivaista kypärää ja kaupunkiin sopii hyvin bmx-tyylinen ”potta”.

Moni varmasti maantiepyöräilijän nähdessään miettii, mitä hyötyä on ihonmyötäisistä, takapuolesta pehmustetuista, housuista ja kireästä paidasta. Usein pyöräilyvaatteet on suunniteltu siten, että ne johtavat kosteutta ulos ja antavat samalla mahdollisimman vähän ilmanvastusta. Lisäksi ne on suunniteltu niin, että hiertymiä tulisi mahdollisimman vähän pitkillä matkoilla. Se että kannataako kymmenen kilometrin työmatkalle pukea tiukat trikoot, on jokaisen itsensä päätettävissä, mutta pidemmillä matkoilla pienikin etu vaatetuksessa voi tehdä matkasta rutkasti mukavamman.

Pyöräilyhanskat

Pieni ja verrattain halpa ratkaisu on lähes pakollinen pidemmän matkan ajajille ja viileän kelin pyöräilijöille. Hansikkaat on suunniteltu siten, että pito olisi mahdollisimman hyvä ja lisäksi hanskoja saa pehmustettuna, mikä on mahtava etu pyöräilijöille joiden pyörissä ei ole etujousitusta. Siksi suosittelemmekin ostamaan pyörän hankinnan yhteydessä ainakin hanskat ja kypärän. Hanskojen hinnat alkavat noin kymmenestä eurosta, mutta alennusmyynneistä niitä voi saada jopa kolmella eurolla, joten se ei pyöräostosten yhteydessä lompakkoa paljoa laihduta.

Sykemittarit, rannekellot ja ajotietokoneet

Tietenkin suoritusta ja omaa kehitystä kannattaa seurata. Varsinkin sykettä seuraamalla voi saada aikaan hyviä suorituksia, kun ei niin sanotusti ”aja itseään loppuun”. Myös ajan mittaaminen vaikkapa tutulla reitillä on helppo tapa seurata oman vauhdin ja jaksamisen kehitystä. Ajan ja sykkeen mittaamiseen löytyy valtavasti erilaisia välineitä ja useimmat niistä ovat ulkonäöltään myös arkikäyttöön sopivia rannekelloja. Hyviä kellomalleja löytyy Timexiltä ja Adidakselta. Voimmekin todeta, että kätevin tapa saada kaksi kärpästä yhdellä iskulla, on ostaa mahdollisimman normaalia rannekelloa muistuttava kello, missä on sykkeen mittaamisen mahdollistava ominaisuus.

Sykemittareiden ja kellojen lisäksi kaupoissa on tarjolla monipuolisesti erilaisia ajotietokoneita, jotka saa mittaamaan esimerkiksi matkaa, aikaa ja nopeutta. Nykyään tarjolla on paljon myös erillisten ajotietokoneiden lisäksi ”kittejä” joilla voit muuttaa puhelimesi täysipainoiseksi ajotietokoneeksi. Sovellusten lisäksi kittiin kuuluu usein telakat ja veden- ja iskunkestävät kuoret tai kotelot.

Mikäli puhelintaan ei halua asettaa suorittamaan tehtävää voi halutessaan hankkia vaikkapa kuvassa olevan koneen hintaan 45€.

Ajotetietokoneet

0 kommentit

Jätä kommentti

Halutako liittyä keskusteluun?
Sana vapaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *