Kaupunkipyörät 2018

Kaupunkipyörät 2018 – kasvu jatkuu edelleen ja kausi pitenee

Kevät on jo melkein ovella ja sepä tarkoittaa, mitäpä muutakaan, kuin pyöräilykauden todellista alkamista. Toki monet ovat taiteilleet lumen ja loskan keskellä myös talven ajan, mutta talvipyöräilyn harrastajat ovat vain pieni osa kaikista harrastajista. Helsingissä ja nykyään myös Espoossa selkeä kevään merkki on myös suosiotaan jatkuvasti kasvattavat kaupunkipyörät, joiden pysäköintiasemia on alkanut jo ilmestyä katukuvaan. Onkin mielenkiintoista nähdä kuinka hyvin kaupunkipyöräily otetaan Espoossa vastaan. Toki viime vuonna kokeilussa oli jo mm. Matinkylä ja Olari, mutta nyt myös muita suurempia asuinkeskittymiä on otettu onnistuneen kokeilun jälkeen mukaan kuvioihin. Pyöriä on vuonna 2018 tarjolla 2550 kappaletta ja ne on jaettu Helsingin ja Espoon alueille. Helsingistä löytyy 150 asemaa ja Espoosta 105, kunhan Leppävaaran asemat saadaan avattua kesäkuun aikana.

Aikaisemmin uudistuksesta oli tullut tietoa, että Helsingin ja Espoon pyörät toimisivat omissa järjestelmissään, joten pyörä tulisi vaihtaa kaupunkien rajan kohdalla. Nyt kuitenkin näyttää HSL:n sivujen mukaan pahasti siltä, että se ei pidä paikkansa. Sivustolla sanotaan, että voit ajaa Espoosta Helsinkiin tai toisin päin.

Itselläni meni viime vuosi lähes täysin alepafillareiden käyttäjänä, sillä oman pyörän kumin vaihto venyi aina elokuulle asti. Vaihdon pitkittyminen olikin juuri kaupunkipyörien toimivuuden syytä, sillä kotiovelta työpaikalle matkanteko oli niillä niin mutkatonta. Lisäksi pyörät olivat pääasiassa hyvässä kunnossa koko kauden ajan. Pientä vikaa pyörissä alkoi ilmaantua vasta loppukesästä, ja omasta lähiasemasta tulikin yksi rikkinäisten pyörien hautausmaa. Parhaillaan pienellä asemalla (10-20 pyörän asema) löytyi neljä pyörää joissa ketjut olivat katkenneet. Onneksi huolto pelasi kuitenkin sen verran hyvin, että useasti seuraavana päivänä raadot oli jo kärrätty huoltoautolla muualle.

Kaupunkipyörät 2018 ja niiden viime vuotiset ongelmat

Tälle vuodelle kaupunkipyöräkautta on hieman venytetty ja hintaakin on hieman nostettu. Silti hinta on erittäin maltillinen 30 euroa, joka ei tunnu pahalta vaikka ajaisikin pyörillä vain satunnaisesti. Viime vuonna ruuhkaisilla pyöräasemilla ilmeni paljon ongelmia pyörien jättämisestä pisteen ulkopuolelle, sillä monet pyöräilijät saivat 80 euron viivästymismaksuja virheellisistä palautuksista. Tämä johtui pääasiassa siitä, että kunnon opastusta pyörän palauttamiseen aseman ulkopuolelle ei ollut annettu. Monesti myös pyörät eivät suostuneet lukittautumaan aseman ulkopuolelle jättäessä muuten kuin taukotilaan, jolloin 4,5 tunnin maksimiaika ylittyi monilla. Pyörien tulisi ilmeisesti tunnistaa olevansa aseman välittömässä läheisyydessä, jolloin ne pitäisi pystyä palauttamaan ongelmitta.

Nähtäväksi jää miten hyvin homma tänä vuonna hoituu. Itse ainakin koitan vaihtaa oman pyöräni kumin aikaisemmin. Jep, se on taas tyhjä..

Kaupunkipyörät 2018 – jos oman pyörän ostaminen kiinnostaa enemmän kuin keltaisten paholaisten käyttö, voit selata kaupunkipyöriä, fiksejä tai vaikkapa maantiepyöriä ja tilata omasi ennen lumien sulamista. Tai jos haluat päästä hieman helpommalla, voi sähköpyörä olla oiva ratkaisu kaupunkiajoon.

0 kommentit

Jätä kommentti

Halutako liittyä keskusteluun?
Sana vapaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *