Pyöräily Suomessa

Pyöräily Suomessa on vihdoin ja viimein tullut entistäkin suositummaksi. Vai onko? Pyöräilystä on ainakin, jos ei muuta, tullut trendikkäämpää ja pyöräilyn eteen on tehty paljon kuntien ja valtion toimesta. Ja sehän on tietysti mainio asia. Mutta silti pelkästään myyntitilastoja seuraamalla ei voi päätellä sitä, onko pyöräily oikeasti lisääntynyt niin paljoa. Seuraavassa muutamia seikkoja, mitkä ovat pistäneet silmään viime vuosina.

Miten valitsen polkupyörän?

Toivottavasti jokaisen pyöräilyä harrastavan ja pyöräilystä kenties kiinnostuneen ensimmäinen kysymys. Pyöräily näyttää kivalta ja leppoisalta puuhalta ja siitä haluaa päästä itsekin nauttimaan, mutta millä vermeillä?

Olen miettinyt jo vuosia syytä siihen, että miksi tarpeesta riippumatta kaupasta kannetaan aina se halvin (lue raskain) maastopyörä tai hybridi, millä ei ole kiva ajaa. Polkupyörissä on valtavasti eroja laadussa ja käyttätarkoituksessa. Jos ihmisellä on esimerkiksi 4 kilometrin työmatka, asfalttia ja suora tie, kenties se tyhmin vaihtoehto on ostaa täysjousitettu maastopyörä. Mutta silti kadut vilisevät nimenomaan maastopyöriä, kaupungissa, asfalttiteillä, mitkä parhaassa tapauksessa ovat tehty vartavasten kevyttä liikennettä varten.

Monelle, joka haluaa nimenomaan pyöräilyn avulla helpottaa elämäänsä, maastopyörä tappaa orastavan kiinnostuksen harrastukseen. Maastopyörä sopii maastoajoon ja niin edelleen. Varastot ja pyörätelineet pursuavat lähes koskemattomia maastopyöriä, koska ne eivät sovellu siihen käyttötarkoitukseen mihin ne on hankittu. Maantiepyörät taas sopivat mainiosti maanteille ja ne ovat kammottavia ajettavia jopa sorateillä. Lisäksi maantiepyörän kohdalla usein muu varustus näyttäisi olevan sitä luokkaa, että sitä ei työmatkan ajaksi päälle jaksa laittaa.

Minkälainen pyörä siis sopii juuri minulle?

Mieti missä pyörää useimmiten tarvitset! Tietenkin maastopyörä esimerkiksi voi antaa anteeksi satunnaiset mielihalut lähteä hieman pois polulta, mutta onko se riittävä syy saada pyöräily tuntumaan pahalta muilta osin? Varmasti myös halu kokeilla pyöräilyä talvella voi olla yksi kriteeri, mutta yllättävän vähän talvella näkyy maastopyöriä kesään verrattuna. Toinen yleinen virhe, on ostaa erittäin edullinen hybridimikä sitten painaa 20kg, osat hajoavat nopeasti vaikka pyörää ei edes käyttäisi ja polkeminen on kohtuuttoman raskasta. Mieti siis missä pyörää pääasiassa tarvitset ja tee sen perusteella oikea ratkaisu.

Pyöräilyn neljä vuodenaikaa

Neljä vuodenaikaa. Mikä mahtava syy olla pyöräilemättä. Käytännössä siedettävä pyöräilykausi on Suomessa maksimissaan 8 kuukautta. Tietenkin muutamat sissit vetävät ympäri vuoden ja omistavat useita kulkuneuvoja täyttämään olosuhteiden vaatimukset. Ja se on hienoa. Tavallisella polkijalla tuskin kuitenkaan kovin usein on halua lähteä testaamaan itseään sankassa räntäsateessa. Saati sitten useampaa pyörää. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö myös talvella voisi ja kannattaisi pyöräillä, sillä välineitä pystyy myös vuokraamaan.

Eräs parhaista talviriennoista mitä ajatteleva ihminen on keksinyt, on fatbike-retket lapin talvisessa luonnossa. Esimerkiksi Ylläksellä voit vuokrata fatbiket verrattain edullisesti ja lähteä metsään pyörimään. Tietenkin näitä vehkeitä voi vuokrata myös kesällä, mutta hauskempaa se on talviaikaan, eikä sinun tarvitse omistaa useita pyöriä vuodenajan vaihtelun mukaan. Lisäksi muun muassa Levillä ja Rukalla on mahdollisuus fättien vuokrailuun, mutta Ylläksellä on ehdottomasti parhaat (ja pisimmät) reitit.

Mitä tämän artikkelin lukeminen nyt hyödytti?

Jos haluat pyöräillä,  valitse oikeat välineet. Mieti mitä tarvitset, jos on rahaa tarpeeksi, tee mitä haluat ja jos et tiedä niin vuokraa ja kokeile. Pääasia on, että into pyöräilyyn ei häviä ensimmäisen viikon jälkeen sen takia, että välineet ovat väärät.

0 kommentit

Jätä kommentti

Halutako liittyä keskusteluun?
Sana vapaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *