Polkupyörän keväthuolto

polkupyörän keväthuolto

Polkupyörän keväthuolto on tärkeä tehdä huolellistesti, jotta pyörä toimii hyvin koko pyöräilykauden. Pyörän huoltotarpeet vaihtelevat pyörätyypin mukaan, mutta pääpiirteittäin kaikissa pyörissä samanlaiset. Helpoimmalla pääsee, kun pyörä on ollut talven lämpimässä säilössä, jolloin osat pysyvät paremmassa kunnossa kuin säiden armoilla ollessa. Lisäksi ulkona säilytyksessä pyörä voi vahingoittua esimerkiksi lumen aurauksen takia. Toinen keväthuoltoa helpottava tekijä on se, miten pyörä on huollettu syksyllä pyöräilykauden päättyessä.

Perinteinen nopea keväthuolto ei ole niin vaikea tehtävä, ettei jokainen osaisi sitä tehdä kotikonstein. Tarvitset vain rasvaa/öljyä ja muutamia työkaluja riippuen pyörän osista. Normaalisti työkaluksi riittää oikeanlainen ruuvimeisseli ja kuusiokoloavain. Keväthuollon aikana tulee myös helposti huomattua pyörässä olevat vauriot ja kulumat, jotka saattavat vaatia osien uusimista.

Polkupyörän keväthuolto – ketjut

Ketjut on tärkeä osa keväthuoltoa, sillä ruostuneet ketjut eivät välttämättä kestä seuraavaa kautta. Ketjujen voiteluun on olemassa erilaisia rasvoja ja öljyjä. Parhaan tuloksen saat käyttämällä ketjuihin kunnon rasvaa, joka pysyy ketjuissa pitkään. Esimerkiksi spraykannuissa olevat voiteet toimivat hyvin, mutta ne eivät levitä paksua kerrosta ketjuihin, joten voide ei kestä ketjuissa niin pitkään kuin kiinteämmät rasvat. Ketjujen rasvaaminen on syytä tehdä ulkona tai autotallissa varsinkin jos käyttää voiteluun sprayta, sillä roiskeita saattaa lennellä.

Polkupyörän keväthuolto – jarrut

Suurin osa pyörien jarruista ovat vaijereilla toimivia. Jarrukahvaa painaessa vaijeri kiristyy ja liikuttaa jarrupaloja, jotka puristuvat levyjarruissa jarrulevyyn ja niin sanotuissa vannejarruissa vanteen molemmille puolille. Rumpujarruissa ei vaijeria ole, sillä ne toimivat polkaisemalla taaksepäin, jolloin takapyörän liike hidastuu.

Jarrukaapelit on syytä tarkistaa molemmista päistä, jotta selviää että ne ovat tukevasti kiinni niin jarrukahvassa kuin jarrun rungossakin. Normaalisti jarrukahvan päätyä ei voi paljoa säätää, sillä säätö tehdään jarrun rungosta. Usein kuitenkin pientä kiristystä voidaan tehdä jarrukahvan päässä vaijerin yhtymäkohdan säätörenkaasta. Keväthuollossa tämä rengas kannattaa löysyttää ja kiristää vaijeri sopivaan kireyteen jarrun rungon puolelta. Vaijerin kiinnikettä avataan, jolloin vaijeria voidaan kiristää. Työkaluina tähän toimenpiteeseen voidaan tarvita ruuvimeisseliä tai kuusiokoloavainta, sekä pihtejä, joilla vaijeria voidaan helpommin vetää tiukemmaksi.

Polkupyörän keväthuolto – vaihteet

Vaihteisto kannattaa myös tarkistaa joka kevät, jotta vaihteet vaihtavat oikealle rattaalle sujuvasti. Tärkeää on myös se, että vaihtaja ei jää hankaamaan ketjuja lepoasennossa, sillä se kuluttaa ketjuja ajan kanssa. Vaihtajat kannattaa myös voidella esimerkiksi spraylla, jotta liikkuvat osat toimivat sulavasti. Vaihteet toimivat lähes aina jarrujen tavoin vaijerilla, joten säätö tapahtuu vaijeria ja vaihtajan asentoa säätämällä. Vaijeri ei normaalisti tarvitse sen kummempaa kiristystä, mutta se on saattanut löystyä talven aikana sen verran, että vaihtajan asento ei ole sama kuin syksyllä. Tällöin kannattaa säätää vaihtajan asentoa siinä olevan ruuvin avulla, jotta ketju siirtyy vaihdetta vaihtaessa sopivan matkan ja lepoasentoon jäädessään ei jää hankaamaan ketjuja.

Jos pyörässä on vain vähän vaihteita, voi vaihdetyyppinä olla napavaihteisto, jolloin huollossa ei tarvitse säädellä vaihtajien asentoa. Rasvaaminen kuitenkin on suositeltavaa.

Polkupyörän keväthuolto – renkaat

Keväisin kannattaa tarkastaa renkaiden kunto. Jos renkaan kulutuspinta on hyvin kulunut, tai renkaan sivuilla näkyy rispaantumista, on syytä laittaa ulkokumi vaihtoon. Jos taas renkaan ilmanpaineet eivät pysy optimaalisina, on syytä vaihtaa sisäkumi. Kunnon pumpulla ilmanpaineet on helppo laittaa kohdalleen. Vanhat ulko- ja sisäkumit saattavat alkaa kovettumaan ajan kanssa, jolloin kumista tulee heikko ja se saattaa kauden aikana rikkoutua. Ajossa puhjennut rengas on aina ikävä tilanne, ja pahimmassa tapauksessa renkaan puhkeaminen voi vaurioittaa myös vannetta.

Polkupyörän keväthuolto – runko

Runko olisi hyvä putsata jo syksyllä, mutta jos se on jäänyt tekemättä, niin viimeistään keväällä se olisi syytä hoitaa alta pois. Rungon puhdistamisen aikana havaitsee hyvin kolhut ja muut vauriot mitä on kauden aikana kertynyt. Lisäksi lika nopeuttaa rungon kulumista.

Polkupyörän keväthuolto – jousitus

Jos pyörässäsi on etu- tai takajouset, kannattaa nekin voidella ja pintapuolisesti tarkastaa. Jäykkyys on myös hyvä laittaa sopivaksi jos se on talven aikana muuttunut. Jousituksia on paljon erilaisia, joten sopivat säädöt riippuvat paljon jousitustyypistä. Parhaimmassa tapauksessa pelkkä voitelu riittää jo pitkälle.