Vanteet

Polkupyörän vanteet ovat tärkeä osa pyörääsi, sillä ne vaikuttavat niin nopeuteen, pyörän painoon kuin hallittavuuteenkin. Maastopyöräilyssä vanteilta vaaditaan kestävyyttä, kun taas maantiepyöräilyssä keveys on valttia.

Polkupyörän pyörä koostuu vanteen lisäksi keskiöstä ja pinnoista, ja usein ne myydään samassa paketissa, sillä pelkän vanteen vaihtaminen on tavalliselle tallaajalle melkoinen urakka. Tästä johtuu myös pelkkien vanteiden vähäinen määrä kauppojen valikoimissa. Suosituimpia ja halvimpia ratkaisuja ovatkin vannepaketit, joihin kuuluu kaikki yllämainitut sekä etu-, että takarenkaalle.

Polkupyörän vanteet ovat nykyään tehty pääosin alumiinista tai hiilikuidusta niiden keveyden ja kestävyyden takia. Vaikka nämä materiaalit eivät kestä kovia kolhuja, on ne todettu toimivaksi ratkaisuksi, sillä rengas vaimentaa suurimman osan kolhuista ja iskuista.

Vanteen sisään on suositeltavaa laittaa vanneteippi ennen renkaan kiinnittämistä vanteen ympärille, sillä sisäkumi ei kauaa kestä jos se on suoraan kosketuksissa pinnojen päiden kanssa.

Vanteen koko määrittää renkaan koon, sillä vanteen ympärille ei voi laittaa liian suurta tai pientä rengasta muuten kuin väkivaltaa käyttäen. Tällöin ajaminen voi jäädä vain haaveeksi.

Polkupyörän vanteet – hintahaitari

Vanteiden ostaminen erikseen maksaa halvimmillaan reilusta 100 eurosta ylöspäin, jolloin alleen saa useimmiten tarjouspaketin halpoja alumiinivanteita. Kalliimmillaan hiilikuituiset vanteet voivat maksaa muutamia tuhansiakin euroja. Hintahaitari on siis melkoisen suuri ja se myös korreloi hyvin vanteiden laatuun. Toki halvimmillakin vanteilla pyöräileminen onnistuu erinomaisesti, mutta kun kilometrejä alkaa tulemaan mittariin enemmän, voi vannepaketin päivitys olla hyvä idea. Tässä vaiheessa myös eron näkee ja tuntee paremmin kun on tottunut ajamaan halvemmilla vanteilla.

polkupyörän vanteet

Maastopyörän vanteet

Maastopyörän vanteita myydään pääsääntöisesti kolmessa eri koossa: 26”, 27,5” ja 29”. Samaa kokoluokitusta käytetään usein myös renkaiden kokoja ilmoittaessa, sillä esimerkiksi 29 tuumainen rengas menee saman kokoiseen vanteeseen sisämitan ollessa 29 tuumaiselle sopiva. 27,5 tuumaiset vanteet kehitettiin kahden muun kokoluokan väliin, jotta molemmista kokoluokista saataisiin parhaat ominaisuudet yhdistettyä samaan pyöräkokoon.

Maantiepyörän vanteet

Maantiepyörien vanteet ovat usein valmistettu alumiinista tai hiilikuidusta, jotta paino olisi mahdollisimman pieni. Hiilikuituiset vanteet kuitenkin maksavat huomattavasti alumiinisia enemmän. Kooltaan vanteet ovat normaalisti 700c tai ISO 622, eli 28 tuumaiset. Pienempiä 650c-koon vanteita (26”)  löytyy osasta naisten pyöriä ja lasten pyöriä. Vanteen syvyys on maantiepyörissä myös yksi varteen otettava ominaisuus, sillä syvemmät vanteet parantavat aerodynamiikkaa, mutta vaikeuttavat ohjattavuutta esimerkiksi tuulisella kelillä.