Pyöräilyhousut

Pyöräilyhousut tulevat tarpeeseen kun pyöräilymatka pitenee. Kaikki jotka ovat ajaneet pidempiä lenkkejä päällään tarkoitukseen soveltumattomia vaatteita tietävät, että varusteilla on väliä. Pyöräilyhousut tai pyöräilyshortsit on suunniteltu siten, että ne hiertävät mahdollisimman vähän ja johtavat hikeä (ja muuta kosteutta) ulos housuista sekä tietysti hylkivät ulkoapäin tulevaa kosteutta.

Kuten yllä mainittu, pyöräilyhousut tulevat tarpeeseen yleensä vasta pidemmillä pyörämatkoilla, mutta ovat sitäkin tärkeämmät silloin kun tarve sen vaatii. Usein pyöräilyhousuissa on lisäksi pehmusteet pakaroiden kohdalla, mikä lisää ajomukavuutta entisestään. Myös aerodynamiikkaan on mallista riippuen panostettu ja sillä voi tietenkin hieman olla vaikutusta matkan sujuvuuteen, mutta harrastelijalle ei niinkään paljoa.

Pyöräilyhousujen malleja

Pyöräilyhousuja on monenlaista tarjolla ja yksi suosituimmista malleista on niinsanotut haalaritrikoot. Henkselityyppinen ratkaisu mahdollistaa housujen pysymisen tiukasti siinä korkeudessa missä niiden pitääkin.

Pyöräilyshortsejakin on tarjolla haalarimallisena trikoona. Ne sopivat hyvin lämpimiin keleihin ja ihmisille jotka haluavat tiettyä vapautta polkemiseen ja tuntea ilmavirtauksen jaloissaan.

Kuvissa olevat pyöräilytrikoot ovat parhaimmillaan maantiepyöräilyssä. Kaupoista löytyy tietenkin myös housuja ja shortseja muihinkin tarkoituksiin. Esimerkiksi suomen olosuhteisiin sopivia tuulta ja kosteutta kestäviä housuja on markkinoilla rutkasti. Ero normaaleihin ulkoiluhousuihin on siinä, että näissä pyöräilyhousuissa on pyöräilyn vaatimuksiin vastaavia ominaisuuksia esimerkiksi muotoilussa ja pehmusteissa.

Erikseen pyöräilyhousuja sekä shortseja listataan monissa kaupoissa maastopyöräily-kategoriaan. Nämä housut ovat materiaaleiltaan kestävämpiä, sillä olosuhteet ovat aivan erilaiset. Niiden täytyy myös olla löysemmät, sillä asennot ovat maastopyöräilyssä usein ”radikaalimpia” kuin maantiellä. Myöskään aeurodynaamisia ominaisuuksia ei niinkään tarvita ja lian sekä kosteuden eristäminen on tärkeämpää.

Pyöräilyhousujen koko

Pyöräilyhousujen koot vaihtelevat valmistajan mukaan, kuten missä tahansa muussakin vaatteessa. Kauppojen sivuilta löytyy kuitenkin aina koko-opas (size guide tai sizing guide / chart). Kokojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä etenkin henkselimallisissa trikoissa oikea koko varmistaa housujen pysymisen oikeassa kohdassa. Mikäli postissa kuitenkin tulee vääränkokoiset housut, ne voi aina palauttaa ja vaihtaa oikean kokoisiin.

Pyöräilyhousujen hinnat

Hinnoissa on valtavia eroja, kuten vaatteissa yleensä. Tietenkin mitä vähemmän ominaisuuksia ja teknologiaa housuissa on, sitä halvemmat ne ovat. Halvimmillaan shortsi-malliset saa itselleen parilla kympillä, housut kolmella ja henkselimalliset neljällä. Joten jos pyöräilyhousujen osto arvelluttaa, voi edullisemman mallin ostaa vaikka kokeeksi ja katsoa onko niistä mitään hyötyä. Vaikka edullisimmat eivät ole ne parhaat, ovat ne silti todennäköisesti paremmat kuin tavalliset verkkarihousut.

Kauppojen pyöräilyhousuvalikoimaa pääset tutkailemaan alla olevista linkeistä:

Evans housut ja trikoot/ shortsit

CRC housut / shortsit / trikoot

Wiggle housut ja trikoot/ shortsit

Rutland kaikki pyöräilyhousut