Pumppu

Pumppu kuuluu polkupyöräilyssä vakiovarusteisiin. Kaikki osaavat käyttää pumppua, mutta silti on hyvä tietää muutama perusseikka pumpuista. Kaikki pumput eivät nimittäin käy kaikkien renkaiden pumppaamiseen johtuen erilaisista venttiileistä.

Venttiilityypit

Useissa pumpuissa on päät kaikkiin yleisimpiin venttiilityyppeihin, mutta usein omasta pumpusta puuttuu juuri se oikea.

Presta on yleinen venttiilimalli kapeissa renkaissa, kuten maantiepyörän renkaissa. Sen halkaisija on 6mm ja venttiilin päässä on lukkoruuvi, mikä on avattava ennen pumppaamista. Lukkoruuvi on melko hauras, joten pumpattaessa on oltava varovainen, ettei se väänny tai katkea. Jotta saat huoltoasemalla täytettyä renkaat missä on Prestaventtiili, on sinulla oltava mukana adapteri, mikä leventää venttiilin suuaukon oikean kokoiseksi.

Schrader on yleinen venttiilimalli leveämmissä renkaissa, kuten maastopyörien renkaissa. Samanlaista venttiiliä käytetään myös autojen renkaissa. Venttiilin halkaisija on normaalisti 8mm, eikä siinä ole erillistä lukkoruuvia, vaan lukko on venttiilin sisäosassa. Tämän venttiilikoon renkaat on helppo käydä täyttämässä huoltoasemilla.

Kolmas venttiilityyppi on Dunlop, mikä on yleinen venttiilimalli suomalaisissa pyörissä, jonka pumppaaminen onnistuu samanlaisella pumpulla kuin Prestankin pumppaaminen.

Pumpputyypit

Perinteinen käsipumppu on hyvä ratkaisu pyörälenkeille, sillä se kulkee kätevästi mukana repussa tai pyörään kiinnitettävässä telineessä. Joissain pumpuissa on kiinni myös mittari, mistä näkee renkaan ilmanpaineen. Mittari on kätevä lisä pumpussa kun haluaa täyttää renkaat tiettyyn paineeseen. Pienellä käsipumpulla on melko ikävää koittaa pumpata renkaita maksimipaineeseen saakka, sillä pumppaaminen alkaa tietyssä pisteessä olemaan melkoisen raskasta. Monen renkaan pumppaaminen peräkkäin myös kuumentaa pumppua melkoisesti.

Jos ei voimat tai kiinnostus riitä renkaiden maksimipaineisiin asti, on mahdollista ostaa myös matkalle mukaan paineilmalla toimivia pumppuja, mitkä mahtuvat kätevästi myös reppuun. Paineilmapakkauksien kuljetuksessa on kuitenkin joitakin rajoituksia, joten pyöräkaupat eivät niitä yleensä suostu postittamaan.

Kun haluaa ennen pyöräilemään lähtöä laittaa renkaisiin optimaalisen määrän ilmaa, on se helppo tehdä suuremmalla pumpulla, kuten jalkapumpulla. Näillä pumpuilla saa renkaat täytettyä melko vaivatta korkeaankin paineeseen. Jalkapumppu on hyvä olla kotona olemassa, sillä sen avulla tulee pidettyä rengaspaineet oikeissa lukemissa helposti ja vaivattomasti.

Tässä vielä linkit listaamiemme kauppojen pumppusivuille:

Cyclestore
Chain Reaction Cycles
Evans Cycles
Merlin Cycles
Wiggle
Rutland Cycles
Hargroves Cycles