Lukkopolkimet on varsinkin pidemmille pyöräilysessioille erinomainen lisä. Niiden avulla pyöräilijä pysyy polkemaan tehokkaammin ja pyöräily rasittaa jalkoja tasapuolisemmin. Polkimet toimivat niin, että pyöräilykengissä oleva lukituspala (klossi) kiinnittyy polkimeen tukevasti kiinni, jolloin pyöräilijä voi polkiessaan myös vetää poljinta ylöspäin, ja näin hän samalla keventää alaspäin painavalle jalalle tulevaa kuormaa. Kun polkemisessa saa voimaa koko polkimen pyörimismatkalle, ei rasitus tule niin yksipuolisesti tietyille lihaksille, kuin se tulee ilman lukkopolkimia.
Lukkopolkimet vaativat siis pyöräilykengät lukitusosilla. Normaalisti pyöräilykengät myydään ilman lukitusosia, sillä lukkopolkimia on monia eri malleja, joten niihin on ostettava sopivat lukituspalat erikseen. Kaikissa lukkopolkimissa on kuitenkin sama perusperiaate: Kiinnittää llukituspalan avulla kenkä tukevasti polkimeen. Kunnon lukkopolkimet on säädettäviä, eli pyöräilijä pystyy säätämään lukituksen tiukkuutta, jotta se sopii omaan pyöräilytyyliin parhaiten.
Lukkopolkimet kiinnitetään kenkiin painamalla klossi lukkoon joko suoraan tai kääntämällä. Koska polkemisessa liike on painamista ja nostamista, niin lukon ei tule aueta suoraan vetämällä, vaan jalkaa on käännettävä, jotta klossi irtoaa lukosta. Ensikertalaisen onkin syytä harjoitella lukkopolkimien käyttöä ensin paikallaan ottamalla tukea jostain ja kun homma alkaa sujua, voi koittaa kengän lukitusta liikkeestä. Kypärä kannattaa aina pitää päässä ja varsinkin kun harjoittelee lukkopolkimien kanssa, sillä pysähtyessä monesti saattaa unohtua että jalat ovat kiinni polkimissa.
Miten valita oikeat lukkopolkimet?
Lukkopolkimet voidaan jakaa karkeasti kahteen pääryhmään: maastopyöriin, eli MTB ja maantiepyöriin sopiviin polkimiin. Ne sopivat myös ristiin eri pyörätyyppeihin, mutta niiden rakenne eroaa sen verran toisistaan, että esimerkiksi jos maantiepyörässä käytettäisiin MTB-lukkopolkimia, alkaisi pyöräillessä tuntumaan jalkapohjissa. Tämä johtuu siitä, että MTB-polkimet ovat usein paljon pienikokoisempia ja paino jakaantuu pienemmälle alueelle. Yksi syy pieneen kokoon on se, että polkimet eivät maastossa tarttuisi kiinni esimerkiksi puihin ja pensaisiin taluttaessa pyörää.
Maastopyöräilyyn tarkoitetut lukkopolkimet ovat siis malliltaan melko erilaiset kuin maastopyörien vastaavat. Maantiepyöräily kun keskittyy tasaisemmalla maastolla polkemiseen ja pidempiin matkoihin. Jotta jalkapohjissa ei ala tuntumaan ikävältä pidemmilläkään matkoilla, on maantiepolkimien klossit normaalisti kiinnitetty kengän pohjaan kolmella ruuvilla isommalle alueelle, kun taas maastopyörissä käytetään kahden ruuvin kiinnitystä.
Maastopyörien lukkopolkimet
Maastopyöräilyssä lukkopolkimet ovat, kuten sanottu, hieman pienempiä kooltaan, mutta löytyypä niistäkin malleja, joissa lukon ympärille on rakennettu tavallista poljinta vastaava astinkehikko. Tällaisessa leveämmässä mallissa paino jakaantuu tasaisemmin isommalle alueelle ja vähentää lukon kohdalle syntyvää kuormitusta jalkapohjassa. Lukkopolkimet edesauttavat polkiessa paljon, sillä ne pitävät jalat tukevasti polkimilla ja polkemiseen saa enemmän voimaa erilaisissa tilanteissa kun sitä vaaditaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikkiin maastopyöräilyn alalajeihin lukkopolkimet eivät kovin hyvin sovi, sillä jalkoja on pystyttävä irroittamaan polkimilta tiuhaan tahtiin. Osa polkimista onkin rakennettu niin, että lukitusmekanismi on toisella puolella poljinta ja toisella puolella sitä ei ole, jolloin polkimia voi käyttää niin lukollisina kuin ilmankin.
Maantiepyörien lukkopolkimet
Maantiepyöräilyssä polkemisen liikerata pysyy melko staattisena koko matkan ajan, jolloin on tärkeää, että jalat pysyvät tukevasti hyvässä asennossa polkimilla. Maantiepyörien polkimien lukitus kiinnittyy maastopyörien polkimiin verrattuna laajemmalle alueelle, jolloin se on tukevampi ja antaa kengän liikkua polkimella sivusuunnassa vähemmän. Kun jalka on tukevammin kiinni polkimissa, saadaan suurempi osa voimasta välitettyä polkemiseen koko polkukierron aikana. Myös maantiepyöräilyyn tarkoitettujen pyöräilykenkien rakenne edesauttaa voiman siirtoa ja vähentää jalkapohjaan tulevaa rasitusta.