Renkaat

Polkupyörän renkaat, niitä löytyy aina kapeista maantiepyörän renkaista paksuihin fatbiken renkaisiin, pienistä BMX-pyörän renkaista täyskokoisiin maastopyörän renkaisiin. Renkaat tekevät paljon ajomukavuudelle niin hyvässä kuin pahassakin: kapeat renkaat rullaavat parhaiten, mutta ne eivät pehmennä menoa epätasaisella tiellä juurikaan, kun taas fatbiken renkaat pehmentävät matkantekoa huomattavasti, mutta ne tuottavat myös paljon vastusta polkemiseen.

Polkupyörän renkaat – valitse itsellesi sopiva malli

Polkupyörän renkaat voivat olla joko sisäkumillisia tai sisäkumittomia (tubeless). Sisäkumittomat mallit sopivat hyvin maastopyöräilyyn niiden pienemmän rengaspaineen takia, mutta myös maantiepyöräilyyn on kehitetty omia sisäkumittomia versioita.

Renkaiden on oltava sopivat pyöräsi vanteille, sillä liian kapeat tai leveät, pienet tai suuret renkaat eivät sovi kuin niille tarkoitetuille vanteille.

Perussääntönä voidaan pitää, että mitä leveämpi rengas, sitä enemmän se pehmentää menoa, mutta tuo myös enemmän vastusta polkemiseen. On siis tärkeää valita oikean kokoinen rengas omaan käyttötarkoitukseen. Kuvioinnin määrä ja syvyys taas vaikuttaa pidon määrään, niin kuin myös rengaspaine.

Myös pyörän koolla on merkitystä, ja siksi eri pyörälajeissa suositaan tietyn kokoisia renkaita. Renkaan kokomerkinnöistä voit lukea lisää täältä.

Tässä listaus erilaisista renkastyypeistä.

Maastopyörän renkaat

Maastopyörän renkaat ovat normaalisti vahvasti kuvioituja ja kooltaan 29 tai 27,5 tuumaisia (eli 622 ISO ja  584 ISO). Myös pienempiä 24 tuuman kokoja käytetään esimerkiksi joskus dirt-pyörien takarenkaina paremman hallittavuuden saamiseksi. Leveydeltään maastopyörien renkaat ovat normaalisti väliltä 4,8 – 6,2 cm.

Renkaat soveltuvat hyvin vaihtelevassa maastossa ajamiseen paksuutensa ja kuvioinninsa vuoksi. Paksu rengas pehmentää iskuja tehokkaasti ja yhdistettynä maastopyörän omaan jousitukseen, luovat ne pehmeän ajotuntuman rajummassakin maastossa.

Maantiepyörän renkaat

Maantiepyörän renkaissa on huomattavasti vähemmän kuviointia verrattuna maastopyöriin. Kokonsa puolesta renkaat ovat muihin pyöriin verrattuna hyvin kapeita: 23, 25 tai 28 mm. Peinteinen pyörän koko on 28 tuumaa, jonka vannekoko on sama kuin 29 tuumaisissa maastopyörissä. Kapeassa ja suuressa renkaassa on vain vähän kitkavastusta, joten ajaminen maantiepyörällä on kevyttä mitä kapeammalla renkaalla rullataan. Huonona puolena kapeissa renkaissa ja suuressa ilmanpaineessa on epämukava ajotuntuma kun tie ei ole tasainen, kuten hiekkatiellä ajaessa. Tarkempaa tietoa maantiepyörän renkaista löydät täältä.

Maantiepyörästä hieman maastopyörään päin mentäessä tulee vastaan cyclocrosspyörä, jonka renkaat ovat hieman maantiepyörän renkaita leveämmät, joten ne soveltuvat myös hyvin kevyeen maastopyöräilyyn.

Fatbiken renkaat

Fatbikessä rengas on sen verran paksu, että vanteen on oltava hieman pienempi, eli 26” – 27,5”. Renkaiden leveydet liikkuvat 4-5 tuuman tuntumassa. Leveät ja paksut renkaat antavat erittäin hyvän pidon ja pitoa voi vielä lisätä esimerkiksi talvella pienentämällä renkaanpainetta, jolloin suurempi alue on kosketuksissa maahan.