Renkaan vaihtaminen

renkaan vaihtaminen

Polkupyörän renkaan vaihtaminen kuulostaa vaikeammalta mitä se todellisuudessa on. Renkaan vaihtaminen onnistuu kotikonstein helposti ilman mitään eritystyökaluja. Toki toimenpiteeseen suunnitellut työkalut helpottavat renkaan vaihtamista jonkin verran. Muista ostaa pyörään oikean kokoinen rengas. Helpoiten se onnistuu kun katsot renkaan sivusta vanhan renkaan kokomerkinnät.

Renkaan vaihtaminen – työkalut:

  • Jakoavain
  • Ohut, mieluiten muovinen lasta, jolla saa kammettua ulkokumin reunan pois vanteen urasta. Paras vaihtoehto on tietenkin tähän tarkoitukseen suunniteltu työkalu. Löydät työkalun esimerkiksi Evans Cyclesin verkkokaupasta.

Renkaan vaihtaminen – työvaiheet:

1. Irroita rengas rungosta

Jotta pyörän saa irti rungosta, tarvitaan siihen jakoavain, ellei pyörässä ole pikakiinnitystä, jolloin irroittamiseen ei tarvita työkaluja lainkaan. Suurimmassa osassa polkupyöristä vanteet ovat kiinni kuitenkin muttereilla, joten niitä on löysättävä vanteen irroittamiseksi. Jos mutterit ovat olleet pitkään paikallaan, voivat ne olla kiinni melko tiukasti. Tällöin niihin kannattaa ruiskuttaa irroitusöljyä ja antaa vaikuttaa hetki, jolloin mutterit aukeavat helpommin.

Ketjujen irroittaminen hammasrattaista on suoritettava silloin, kun vaihdettavana on takarengas. Tämä onnistuu helpoiten löysäämällä ensin kiinnitysmuttereita renkaasta. Ketjua voi löysätä painamalla takavaihtajaa eteenpäin, jolloin ketjut irtoavat helpommin takarattaista.

2. Irroita kumi vanteesta

Kumin irroittaminen vanteesta on jo hieman hankalampi työvaihe. Helpoiten se onnistuu kun tyhjentää sisäkumin ennen irroitusta. Ulkokumin reunat ovat melko jäykät, joten vanteen ja kumin väliin on saatava jokin melko ohut työkalu, minkä avulla kumin sisäosa saadaan kammettua ulos vanteen urasta. Paras vaihtoehto on kuminirroitustyökalu. Ruuvimeisseliä ei välttämättä kannata käyttää vaikka se sopisikin tähän työvaiheeseen kokonsa puolesta loistavasti. Ruuvimeisselissä on sen verran teräviä reunoja, että ne saattavat vaurioittaa sisäkumia, rengasta tai vannetta.

Kun saat renkaan sisäosan yhdestä kohdasta pois vanteen urasta, lähtee loput helposti pitämällä työkalua vanteen ja renkaan sisäosan välissä ja siirtämällä sitä vanteen kehää pitkin tarvittava matka. Tämän jälkeen saat toisen puolen renkaasta pois helposti. Huomaa kuitenkin, että sisäkumissa oleva venttiili on vanteen venttiilireiässä, joten se on painettava siitä läpi. Saattaa olla että venttiilin korkki on irroitettava, jotta venttiili mahtuu reiästä läpi.

3. Uusi kumi vanteelle

Nyt tulee se vaativin osa renkaan vaihtamisessa: kuinka saada uusi rengas vanteen ympärille. Allekirjoittaneen mielestä helpoin tapa on ujuttaa renkaan toinen sisäpuoli vanteen uraan ensimmäisenä. Tämän jälkeen sisäkumin saa renkaan sisään aseteltua oikealle paikalleen ujuttamalla ensin venttiili vanteen venttiilireikään ja sen jälkeen kierittää se renkaan sisään. Sisäkumi saattaa kiertyä renkaan sisään jos se on täysin tyhjä, joten kannattaa pumpata siihen hieman ilmaa tässä vaiheessa ja tarkistaa että se on renkaan sisällä suorassa. Viimeiseksi on saatava renkaan toinen sisäkehä vanteen uraan toistamalla renkaan irroittamisvaihe käänteisesti. Viimeinen 20 senttiä on se vaikein vaihe, sillä renkaan sisäkehä on suhteellisen tiukka viimeisten senttien kohdalla. Jos sinulla on apuri mukana, niin helpottaa jos hän pitää viimeisistä vanteen ulkopuolella olevista kumin päistä kiinni ja itse kampeat renkaan loppuosan keskeltä sisään.

4. Pumppaus

Nyt kun rengas on saatu vaihdettua on hyvä pumpata rengas oikeaan paineeseen ja tarkistaa ettei sisäkumi ole vaihdon aikana mennyt kierteelle. Jos kaikki meni hyvin, voit nyt kiinnittää renkaan takaisin polkupyörään. Jos taas tunnet, että sisäkumi ei ole kunnolla, päästä ilmaa ulos ja tarvittaessa irroita renkaan toinen sivu vanteen urasta ja asettele sisäkumi paremmin paikalleen.

5. Rengas takaisin pyörään kiinni

Kun laitat renkaan takasin kiinni pyörään, kiristä mutterit tarpeeksi tiukalle, etteivät ne löysty ajon aikana. Takasentaan vaihtamisessa voit joutua myös taistelemaan ketjut takaisin hammasrattaisiin.