Renkaan koko

Renkaan koko on usein melkoinen pulma silloin, kun pitäisi ostaa se oikean kokoinen kumi vanteen ympärille. Numerosarja näyttää kokemattomamman pyöräilijän silmiin usein täydeltä heprealta. Tämän takia onkin hyvä avata vähän mitä nuo merkinnät kumin kyljessä tarkoittaa ja mitkä koot käyvät juuri sinun pyörääsi.

Renkaan kokomerkinnät ovat sekavia sen takia, että eri maissa käytetään eri mittayksiköitä, joten moniin renkaisiin onkin laitettu näkyviin kaikkien eri mittayksiköiden mukainen koko. Tästä numerosarjojen viidakosta on kuin onkin mahdollista saada tarvittavat tiedot uuden renkaan ostoon.

Renkaan koko eri mittayksiköillä

ISO-merkintä

Standardoitu ISO-merkintä on nykyään renkaissa yleisesti käytössä helpottamaan oikean renkaan valintaa. Merkintä koostuu kahdesta luvusta, joita erottaa viiva.

Esimerkiksi  23-622 on yleinen maantiepyörien renkaissa esiintyvä merkintä.

Merkinnässä ensimmäinen luku 23 tarkoittaa renkaan leveyttä millimetreinä ulkoreunasta ulkoreunaan. Luku ei kuitenkaan ole täysin tarkka, sillä renkaan leveys vaihtelee muun muassa muotoilun ja sovitettavan vanteen leveyden mukaan. Vanteen ympärille mahtuu usein moni eri leveyksinen rengas, mutta ei kuitenkaan kannata lähteä kokeilemaan ääripäästä toiseen ääripäähän vaihtoa, vaikka se useassa tapauksessa olisikin mahdollista. Eli esimerkiksi jos vanha rengas on 23mm leveydeltään, niin 47mm levyinen rengas ei todennäköisesti sovi hyvin vanteeseen renkaan leveyden ollessa kaksinkertainen aikaisempaan nähden. Usein myös pyörän runko tai jarrut saattavat ottaa kiinni liian leveään renkaaseen.

Kolminumeroinen luku ISO-merkinnässä on se tärkeämpi luku, sillä se kertoo minkä kokoiselle vanteelle rengas on tarkoitettu. Esimerkin 622-luku tarkoittaa vanteen halkaisijaa 622mm, joka on maantiepyörissä yleinen 28 tuuman rengas. 28 tuumaa 622mm vanteen ympärille asennetusta renkaasta saadaan mitattaessa renkaan halkaisija ulkoreunasta ulkoreunaan. Tuumakoko ei ole tarkka, sillä se vaihtelee renkaan paksuuden mukaan.

ISO-merkinnät yleisimmille renkaan ko'oille menevät näin:

  • 622 = 28”
  • 559 = 26”
  • 507 = 24”
  • 406 = 20”
  • 305 = 16”
  • 203 = 12”

Ranskalainen merkintä

Renkaan koko ranskalaisella merkinnällä esiintyy myös useasti renkaissa. Merkinnässä on kaksi lukua, renkaan ulkohalkaisija ja leveys. Esimerkiksi sama rengas, joka ISO-standardilla on merkitty 23-622, merkitään ranskalaisittain 700 x 23 c, eli rengas on halkaisijaltaan 700mm ja leveydeltään 23mm.

Tuumamerkintä

Renkaan koko tuumamerkintänä on hieman sekavampi, sillä niissä on usein jopa kolme lukua (vanha englantilainen merkintätapa), esimerkiksi koossa 28 x 1 5/8 x 1 1/8 ensimmäinen numero tarkoittaa ulkohalkaisijaa, toinen renkaan korkeutta ja kolmas renkaan leveyttä. Useasti kuitenkin tuumamerkinnöissä esiintyy vain kaksi lukua: halkaisija ja leveys.