Haka-avain (lockring wrench)

Haka-avain – Käyttötarkoitus

Haka-avain on tarkoitettu lukkorenkaan kiristämiseen ja irroittamiseen. Lukkorenkaalla saadaan hammasratas kiristettyä takanapaan. Hammasratas kiristyy myötäpäivään, kun lukkorengas kiristyy vastapäivään.

Haka-avain – Käyttö

Haka-avaimen käyttö on helppoa, sillä se sopii suoraan lukkorenkaan muotoihin. Ennen työkalun ostamista on kuitenkin syytä tarkistaa, että haka-avain sopii lukkorenkaan kokoon; yleensä haka-avainta voi käyttää useampaan kuin yhteen kokoon. Lukkorenkaat ovat yleisesti  41-44mm halkaisijaltaan. Alla kuva haka-avaimesta, kuvaa painamalla pääset myös kaupan sivuille, mistä tuotteen saa tilattua.

Vinkkejä

Jos lukkorengas löystyy jatkuvasti, on se syytä vaihtaa uuteen, sillä yleensä syynä on kierteiden kuluminen. Tällöin rengas on irroitettava pyörän rungosta, jotta lukkorenkaan saa pois ja uuden tilalle. Kannattaa kuitenkin löysätä lukkorengas jo renkaan ollessa rungossa kiinni niin se onnistuu helpommin. Lukkorengasta ei myös saa kiristää liian kireälle, sillä se saattaa vahingoittaa renkaan navassa olevia kierteitä, jolloin pahimmassa tapauksessa lukkorengasta ei enää pysty kiristämään tarpeeksi kireälle ja se alkaa löystymään ajon aikana.

Lukkorengasta irroittaessa voi turvautua myös vasaraan jos lukkorengasta ei omin voimin saa irtoamaan. Tällöin on hyvä laittaa jotain haka-avaimen iskukohdan päälle, jotta isku ei riko tai taivuta haka-avainta. Järki on kuitenkin hyvä pitää mukana, eikä alkaa paukuttamaan täydellä voimalla, jolloin voi rikkoa sekä haka-avaimen, että lukkorenkaan. Yleensä pieni naputtelu jo saa renkaan liikkeelle.

Hyvä apu tiukasti kiinni olevan lukkorenkaan irroituksessa on myös irroitus-spray, mikä saa lukkorenkaan löystymään helpommin sitä suihkuttaessa kiinnityskohtaan. Aineen on hyvä antaa vaikuttaa 15-30 min ennen irroitusoperaation aloittamista. Kannattaa kuitenkin tarkistaa spraypurkin ohjeista, onko kyseinen aine sopivaa käyttötarkoitukseen. Jotkin vahvemmat aineet saattavat sisältää esimerkiksi maalipintaa vahingoittavia aineita.

Huom! Jos omistat ketjuruoskan, saattaa siinä olla myös haka-avain -toiminnallisuus.

Tässä vielä linkit listaamiemme kauppojen haka-avainvalikoimiin

Evans Cycles
Rutland Cycles
Ribble