Kaupunkipyörät

Kaupunkipyörät on erittäin laaja käsite ja siihen voi kuulua perinteiset kaupunkipyörät, hybridit, fiksit ja sinkulat ja taittopyörät. Usein ulkomaisissa pyöräkaupoissa löytää kaupunkipyöriä ”Hybrid bikes”-kategorian alta. Kategorioita voivat olla myös ”Commuter bikes”, ”City bikes”, ”Urban bikes” tai ”Leisure bikes”. Tämä kertoo siitä, että kaupunkipyöriksi voidaan laskea lähes mitkä tahansa tarkemmin kategorisoimattomat polkupyörät. Lisäksi kaupunkipyörillä voidaan tarkoittaa myös Suomessakin yleistyneitä, yleisessä käytössä olevia pyöriä, joita voi vuokrata niille tarkoitetuilta asemilta ympäri kaupunkia.

Selaa kauppojen kaupunkipyörätarjontaa

Käsitelkäämme kuitenkin näitä perinteisen näköisiä kaupunkipyöriä eli ”mummopyöriä”. Niitä yhdistää klassinen polkupyörän ulkonäkö ja ne on varustettu useimmiten tarakalla, lokasuojilla, napavaihteilla ja ketjusuojilla. Nämä yläputkettomat pyörät on ainakin paperilla naistenpyöriä, vaikka kaupungilla näkee usein myös miehiä ajamassa kuvan tyylisillä kaupunkipyörillä. Miesten vastaavia onkin jopa vaikea löytää ja suurimmassa osassa kaupunkipyöriä nimestä löytyy myös ”Touring”, mikä tarkoittaa sitä että ne ovat ns. retkipyöriä, jotka soveltuvat myös pidemmille matkoille. Joitain vanhempaa aikaa henkiviä pyöriä toki löytyy, mutta niissä ruvetaan jälleen puhumaan hybrideistä.

Suosittelemmekin tutkimaan valikoimaa kokonaisvaltaisesti, sillä yllä olevan Bobbin Scout Topazin nimestä löytyy hybridi, mikä on Wigglen kategoriassa ”Commuter & Urban bikes”.

Kaupunkipyörät ulkomailta

Kaupunkipyörän valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä valikoimaa löytyy ja kaikilla kaupoilla on hieman erilainen kategorisointi-tyyli. Jossain kaupassa saatat ihmetellä valikoiman kapeutta, mutta todellisuudessa kaupunkipyöriä voi löytyäkin jostain aivan muusta paikasta.

Helpointa pyörän löytäminen on tietenkin sivujemme kautta, sillä olemme tehneet etsimisen valmiiks ja näet kaikkien kauppojen polkupyörät yhdellä kertaa. Lisäksi voit verrata pyörän hintaa muihin kauppoihin.

Hinnoiltaan varsinaiset kaupunkipyörät ovat kenties hieman hybrideitä tyyriimpiä, mutta se johtuu pääosin siitä, että ulkonäköön on panostettu monessa tapauksessa enemmän.

Kaupunkipyörän koko

Kuten hybrideissäkin, myös kaupunkipyörissä voi olla monen sorttista polkupyörää tarjolla, joten yhteistä kokotaulukkoa on vaikea määritellä. Katso aina kaupan sivuilta joko heidän oma tai pyörän valmistajan kokotaulukko. Niiden avulla saat varmimmin oikean kokoise pyörän. Esimerkiksi Cremen kaikille polkupyörämalleille on oma kokotaulukkonsa.