Taittopyörä

Taittopyörä, englanniksi folding bike, on pienikokoinen polkupyörä, joka nimensä mukaisesti voidaan taittaa ainakin keskeltä. Tämä ominaisuus tekee niistä erittäin käteviä kaupunkipyöriä, mitkä on helppo ottaa mukaan vaikkapa junaan ja kotona ne mahtuvat helposti parvekkeelle tai huoneen nurkkaan.

Pidemmille matkoille pyörä ei välttämättä ole se paras vaihtoehto, mutta lyhyehköt kaupunkimatkat onnistuvat sillä muitta mutkitta.

Selaa kauppojen taittopyörätarjontaa

Taittopyörän ominaisuudet

Ulkonäöltään taittopyörät ovat matalarunkoisia ja niissä on pitkät satula- ja ohjaustankoputket. Renkaat ovat yleensä 20 tuumaisia, mutta tarjolla on myös malleja joissa on 16 tai 24″ renkaat. Ominaisuuksissa pyörät kilpailevat lähinnä siitä, kuinka pieneen tilaan ne saadaan mahtumaan ja siksi niissä on mahdollisimman vähän tilaa vieviä varusteita.

Vaihteistoissa on tarjolla joko yksivaihteisia malleja tai napavaihteilla varustettuja 3-8 vaihteisia pyöriä. Myös rattaallisella vaihteistolla varustettuja pyöriä on markkinoilla, mutta kannattaa huomata että tämä tuo tietenkin pyörään lisää painoa ja kasvattaa kokoa.

Että taittopyöräsi erottuisi joukosta, ainakin supersuositulla, kenties koko pyörätyypin suosituimmalla ja legendaarisimmalla valmistajalla, Bromptonilla, on mahdollisuus kustomoida pyöräänsä haluamallaan tavalla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että voit valita pyörämallista riippumatta siihen erilaisia lisävarusteita, sekä tietenkin värin. Lisävarusteena voi olla esimerkiksi laukku eteen tai taakse, vetokoukku kärrylle, lokasuojat tai erilainen ohjaustanko.

Taittopyörän koko

Ennen ostamista, katso tarjoaako valmistaja kokotaulukkoa taittopyörille. Esimerkiksi Dahonin taulukossa pyörät soveltuvat renkaan koosta riippumatta 145-195cm pyöräilijöille, eli ne ovat periaatteessa melko universaaleita.

Koko taitettuna

Hieman yllättäenkin taittopyörän koko taitettuna ilmoitetaan varsin harvoin. Mutta esimerkiksi Dahon Speed Uno vie taitettuna 69x29x80cm. Bromptonin taittopyörät lienevät kaikki samaan muottiin rakennettuja ja niiden koko taitettuna on 58,5x27x56,5cm ainakin heidän omien sivujensa mukaan. Verrattuna aiemmin mainittuun Dahoniin, ero on jo huomattava ja se voi olla ratkaiseva tekijä kahden pyörän välillä.

Taittopyörän hinta

Taittopyörien valmistajia ei markkinoilla ole liian montaa ja suuri osa pyöristä on joko Bromptonin tai Dahonin käsialaa. Ensin mainittu on erikoistunut valmistamaan ainoastaan taittopyöriä ja ovatkin siinä hyviä. Muita valmistajia on esimerkiksi Dawes, minkä pyörät ovat hinnaltaan hieman edullisempia, joskin myös Dahonilla on edullisempia malleja. Yleisesti hinnat alkavat noin 500 eurosta ja ne voivat nousta parhaissa malleissa yli kahden tuhannen. Muista lukea arvosteluita ja verrata pyörien kokoa taitettuna, jotta saat taittopyörän, mikä sopii käyttötarkoitukseesi.

Taittopyörä on hyvä pyörä veneeseen ja matkailuun

Taittopyörä on kaupunkiajon lisäksi erinomainen pyörä esimerkiksi veneeseen. Sen pieni koko taitettuna mahdollistaa säilyttämisen veneessä, ilman että se vie liikaa arvokasta tilaa oleskelulta. Veneilyn lisäksi taittopyörä(t) mahtuu kätevästi matkalle mukaan vaikkapa matkailuauton tavaratilaan tai henkilöauton pyöränkuljetustelineeseen. Pyörä on helppo ottaa käyttöön leirintäalueella tai uuteen kaupunkiin tultaessa.