Polkupyörän valo

Polkupyörän valo on elintärkeä varuste eritoten pimeään vuodenaikaan. Kannattaa huomata että lamppu on pakollinen varuste pimeällä ja hämärällä. Nykyään valon ei kuitenkaan tarvitse olla kiinni pyörässä, vaan myös esimerkiksi otsalamppu käy. Lisäksi pyörässä tulee olla edessä, takana ja sivuissa heijastimet. Siitä, että kuinka voimakas polkupyörän valon tarvitsee olla, ei ole mainintaa. Riittänee siis että se valaisee tarpeeksi, niin että muut näkevät sinut.

Polkupyörän valon teho

Valoa mitataan lumen-asteikolla. Käytännössä siis mitä enemmän lumeneja, sitä kirkkaampi valo. Kuten arvata saattaa, mitä tehokkaampi valo, sitä enemmän se maksaa. Tärkeää valon valinnassa on kuitenkin tunnistaa oma käyttötarve. Valaistuissa olosuhteissa, esimerkiksi kaupungissa, ei välttämättä ole järkeä ostaa markkinoiden kirkkainta valaisinta, mutta jos matkalle osuu valaisemattomia tiepätkiä tai muuten vain hämärämpiä reittejä, voi valolla olla iso osa pyöräilyturvallisuudessa.

Seuraavassa karkea arvio siitä, mikä lumen-määrä sopii millaisiinkin tilanteisiin:

  • Jos tarkoituksena on tulla nähdyksi: 50-100 lumenia
  • Jos tarkoituksena on nähdä tie: 200-500 lumenia
  • Jos tarkoituksena on ajaa pimeitä maastopätkiä: 500-1500 lumenia.

Kuvan lampussa 4750 lumenia ja hintaa 500€. Tämän lampun kanssa voi mennä vaikka alamäkipyöräilemään keskelle metsää.

 

 

Polkupyörän valon valinta

Valoista ei tarvitse paljoa maksaa, jos tarkoituksena on vain tehdä pyöränsä tieliikennekelpoiseksi. Halvin lamppu Evanssilla maksaa lähtöhinnaltaan noin 7€ ja siihen luvataan 1.8 lumenia. Tämän tason valot ovat jo siinä rajalla, näkeekö niitä edes pimeässä kovin hyvin. Jos aiempaa arviota on uskominen niin 1.8 lumenia ei riitä edes nähdyksi tulemiseen. Nuo 50 lumenin lamput ovat alkaen 16 euron pintaan, joten jo edulliseen hintaan voi löytää itselleen kunnollisen valon. Valintaa tehdessä tulee ottaa valotehon lisäksi huomioon myös lampun laatu, tehoa saa kyllä irti, mutta se ei auta jos tuote on muuten heikkolaatuinen.

Matalista lumen-tasoista noustaan hyvin nopeasti monen sadan lumenin lamppuihin hintojen silti pysyessä järkevinä. Kannattaakin harkita hieman tyyriimpiä lamppuja, sillä keskimäärin hinnat tuntuvat asettuvan 30-60 euron väliin. 30 euroa ei ole paha hinta verrattuna esimerkiksi 7e 1.8 lumenin lamppuun, jos valotehoa saa 166 kertaa enemmän, lisäksi monissa paremmissa lampuissa on usb-lataus joten pattereita ei tarvitse olla vaihtamassa solkenaan.

Polkupyörän valo voi pelastaa

Valon tärkein tehtävä on ilman muuta tehdä pyörä nähdyksi pimeällä säällä. Kaikki jotka ovat ajaneet autoa pimeällä ja kostealla kelillä tietävät, kuinka heikosti ihmiset näkyvät. Monesti kuitenkin jalankulkijoilla ja pyöräilijöillä unohtuu se tosiasia, että vaikka hän itse näkisi auton, auto ei välttämättä näe yhtään mitään. Edes heijastin ei aina auta jos on erityisen hämärää ja kosteaa. Voimme siis lämpimästi suositella tehokasta polkupyörän valoa, jotta varmasti näyt ja erotut pimeässä, etenkin kaupungissa missä on muutenkin paljon haaleita valoja.

Tutustu kauppojen valovalikoimiin: