Maantiepyörä

Maantiepyörä nopeaan liikkumiseen

Harkitessasi maantiepyörän ostoa, suurin kysymysmerkki lienee sen soveltuvuus vaihtelevaan ajoon. Kysymys on oikeutettu ja maantiepyörä soveltuukin paremmin pidemmän matkan taittamiseen asfaltoiduilla väylillä. Käytöstä ei kuitenkaan kannata tehdä liian teknistä, sillä maantiepyörään ei ole pakko ostaa lukkopolkimia ja ihonmyötäiset pyöräilyvaatteet eivät myöskään ole pakollinen varuste. Maantiepyörän ehdoton etu muihin pyöriin verrattuna (lukuun ottamatta fiksejä) on sen kevyt rakenne ja ohuet renkaat. Nämä ominaisuudet mahdollistavat erittäin sutjakan liikkumisen ja jos valitsee renkaiden leveydeksi esimerkiksi 25mm, niin lyhyet pätkät hiekkatielläkin onnistuvat muitta mutkitta.

Huoltoa maantiepyörät eivät vaadi sen enempää kuin muutkaan polkupyörät ja usein jopa vähemmän, sillä niissä ei ole jousitusta ja jarrutkin on yleensä perinteiset v-jarrut. Monissa hybridipyörissä, jotka ovat nimenomaan suunniteltu työmatka-ajoon, on niin etujousitus kuin hydrauliset tai mekaaniset levyjarrut, mitkä ovat selvästi v-jarruja hankalampi ja kalliimpi huoltaa. Vaihteisto sen sijaan on lähes aina monirattainen ja sen tekniikka on monimutkaisempaa kuin napavaihteisissa ja yksivaihteisissa pyörissä. Vaihteistoista löydät lisää tietoa artikkelin alaosasta.

Selaa kauppojen maantiepyörätarjontaa

Maantiepyörän löydät yllä olevan linkin kautta varmasti kauppojen valikoimaa selailemalla. Valikoimista löytyy niin tämän vuoden malleja kuin vanhempiakin. Vanhemmat pyörät ovat usein poistomyyntitavaraa, joten kannattaa tarkkailla alennusprosentteja. Maantiepyörä tarjous on oiva tapa saada laadukas pyörä hyvään hintaan. Esimerkiksi edellisvuoden mallit saattavat olla parhaimmillaan jopa puoleen hintaan myynnissä kun kaupat tekevät tilaa tuleville pyörämallistoille.

Maantiepyörä – Koko

Valmistajan ja myyjän sivuilta löytyy aina suuntaa antava kokotaulukko, mihin voit omia mittojasi verrata ja päätellä minkä kokoisen pyörän tarvitset. Kokotaulukot ovat aina suuntaa-antavia, sillä jokainen ihminen on erilainen ja polkupyöriä on mahdoton valmistaa tismalleen oikean kokoiseksi. Monilla pienillä säädöillä (runkokoosta riippumatta) voi kuitenkin saada paljon muutosta aikaan ja siksi runkokoon perusteella voi ostaa mahdollisimman lähelle oman kokoisen pyörän. Hienosäädöllä tarkoitetaan esimerkiksi ohjaustangon nostoa tai laskua, sekä satulan säätöä pysty- tai sivuttaissuuntaan. Seuraavan taulukon perusteella voi katsoa minkä kokoinen pyörän rungon tulisi olla ostaessasi maantiepyörää, sama taulukko pätee myös fixed geareihin (maantiepyöräversioihin) ja monesti myös cyclocrosseihin.

Suuntaa-antava kokotaulukko

 • Pituus cm
 • 148-152cm
 • 152-160cm
 • 160-168cm
 • 168-175cm
 • 175-183cm
 • 183-191cm
 • 191-198cm
 • Runko cm
 • 47-48cm
 • 49-50cm
 • 51-53cm
 • 54-55cm
 • 56-58cm
 • 58-60cm
 • 61-63cm

Lisää tietoa kaikista polkupyörien koosta löydät pyörän koko osiosta.

Maantiepyörä – Runko

Maantiepyörän rungon on tarkoitus olla mahdollisimman kevyt, mutta silti kestävä. Tämän takia rungot tehdään kevyistä materiaaleista,kuten alumiini ja hiilikuitu. Alumiiniset rungot ovat huomattavasti halvempia kuin hiilikuituiset rungot, joten aloittelijan valinta on usein alumiininen runko. Hieman kalliimmissa alemman hintaluokan pyörissä saattaa kuitenkin olla hiilikuidusta valmistettu etuhaarukka ja joskus myös takahaarukka. Kevyin maantiepyörä painaa alle 3 kiloa, mutta normaalisti paino alkaa noin 10-12 kilon tuntumasta ja laskee tasaisesti pyörän hinnan noustessa.

maantiepyörä - runko ja sen osat

Kuvasta poiketen riisuttu runko ei sisällä etuhaarukkaa

Maantiepyörä – Renkaat

Maatiepyörän renkaat ovat normaaleihin renkaisiin verrattuna todella kapeat paremman nopeuden ja pienemmän kitkan saavuttamiseksi. Leveydet vaihdelevat normaalisti kahden ja kolmen sentin välimaastossa. On hyvä muistaa, että mitä kapeammat renkaat, sitä paremmin pyöräilijä tuntee jokaisen pienenkin kuopan tiessä, jolloin ajomukavuus kärsii. Arkiseen pyöräilyyn kannattaa valita hieman leveämmät renkaat (25-28mm) jotta ajaminen olisi mukavaa. Leveämpiin renkaisiin mahtuu myös enemmän ilmaa sisälle, joka suojaa vannetta mahdollisilta iskuilta. Kun haluat päästä pyörälläsi todella kovaa, niin kapeat renkaat ovat sinun valintasi. Tällöin on hyvä tietää minkälaisella alustalla ajat, sillä pienetkin epätasaisuudet voivat tuntua hyvinkin pahalta pitempään nautittuna.

Renkaisiin liittyviä tunnuslukuja ja sanastoa:

Renkaat: 700 x 23 / 25 c . Ensimmäinen luku tarkoittaa renkaan läpimittaa ja toinen luku renkaan leveyttä. Läpimitta 700 (27,55″) on suunniteltu 28 tuuman vanteille. Useimpiin vanteisiin sopii sekä 23, että 25 milliä leveät renkaat. Kannattaa kuitenkin ennen renkaiden ostoa selvittää, millaisia renkaita vanteisiin voi asentaa. Liian leveä/kapea renkas ei pysy vanteessa kiinni oikein ja se saattaa vahingoittaa pahimmassa tapauksessa jopa vannetta.

Sisäkumin (Tube / Inner tube) tulee olla mitoiltaan renkaita vastaava.  Tuoteselosteessa on kerrottu  tarkemmin minkälaisia renkaita sen kanssa voi käyttää. Esimerkiksi: 700 x 18 -23c Presta, tarkoittaa että sisäkumi soveltuu 28″ vanteeseen ja 18 – 23 mm leveään renkaaseen. Renkaan sivussa on normaalisti merkintä siitä, minkä kokoinen sisäkumi siihen sopii, sekä mikä on suositeltava ilmanpaine sisäkumissa.

Presta on yleinen venttiili-malli maantiepyörissä sillä se kestää suuria ilmanpaineita. Yleisimpiä venttiili-malleja ovat Presta, Schrader ja Dunlop. Ennen ostoa kannattaa tarkistaa löytyykö varastosta kyseessä olevaa mallia tukeva pumppu. Lisää pumpuista ja venttiileistä löydät pumppu-osioista.

Maantiepyörän vaihteisto

Vaihteisto on tärkeä osa maantiepyörää ja pahimmassa tapauksessa huoltamattomana se pilaa pyöräilykokemuksen ja saattaa vaurioittaa pyörän muita osia. Oikein huollettuna heikkolaatuisempikin vaihteisto auttaa paljon niin pitkillä kuin lyhyilläkin matkoilla.

Vaihteiston säätäminen

Vaihteenvaihtajat on tärkeä säätää oikeaan asentoon, jotta ketjut eivät hankaa jatkuvasti vaihtajaa vasten. Säädon tarkoitus on siis saada vaihtaja liikuttamaan ketjua hammasrattaalta toiselle niin, että se vaihdon jälkeen palaa hieman taakse päin, eikä jää hankaamaan. Säätäminen tapahtuu vaihtajassa olevien pienten ruuvien avulla. Säätämällä vaihtajan asentoa ja vaihdevaijerin kireyttä pystytään määrittämään vaihtajan ”lepotila”, eli kohta missä vaihtaja on silloin kun vaihteita ei vaihdeta. Lepotilassa vaihtajien pitää olla sellaisessa asennossa, että hankausta ketjuihin ei synny, sillä hankaaminen kuluttaa ketjuja ja aiheuttaa epämiellyttävää ääntä.

Takavaihtajassa pystytään säätämään myös ketjun kireyttä suoristamalla vaihtajan niveltä siihen tarkoitetulla ruuvilla. Takavaihtajassa on kaksi pientä hammasratasta, joiden välistä ketjut ohjautuvat S-muodossa takahammasrattaille. takavaihtajassa on jousi, joka pitää ketjun riittävän kireänä, ettei se putoa pois rattailta.

Etuvaihtaja on rakenteeltaan yksinkertaisempi, sillä sen ainoa tehtävä on liikutella ketjua kahden tai kolmen eturattaan välillä. Rakenteeltaan sen ei siis tarvitse olla paljoa muuta kuin kehikko, minkä välistä ketju liikkuu ja vaihtajan liikkuessa ketju nousee/putoaa hammasrattaalta seuraavalle. Säätöruuveja etuvaihtajassa on yleensä kaksi, joilla saadaan määriteltyä miten pitkälle se saa liikkua sivuttaissuunnassa.

3 suurta valmistajaa

Pyöriin on tarjolla jos jonkin näköisiä vaihteistokokonaisuuksia. Suurimpia vaihteistojen valmistajia ovat Shimano, SRAM ja Campagnolo. Jokaisella valmistajalla on eri hintaisia vaihteistoja tarjolla, joten on syytä laittaa nämä järjestykseen, jottei mene pää sekasin vaihteistoviidakossa. Monissa valmiiksi kootuissa pyörissä on myös yhdistelty komponentteja valmistajan eri mallistoista, jolloin osa vaihteiston osista on laadukkaampia kuin toiset. Esimerkiksi vaihdekahvat voi olla eri mallia kuin itse vaihtajat.

Listaamme alla maantiepyörien vaihteistomallit halvimmasta kalleimpaan.

Shimano:

Claris (edeltäjä: 2300) – edullisin vaihteistomalli, löytyy halvimmista maantiepyöristä

Sora – aloittelijatason vaihteistomalli, löytyy lähestulkoon kaikista halvemman hintaluokan pyöristä.

Tiagra – harrastajatason vaihteistomalli

105 – laatutietoisen harrastajan valinta

Ultegra – kilpatason pyörissä käytettävä malli

Dura-Ace  – ammattilaisten valinta, hieman hintava peruspyöräilijälle.

SRAM:

Apex – aloittelijataso

Rival – harrastajataso

Force – kilpataso

Red – ammattilaistaso

Campagnolo:

Xenon – aloittelijataso

Veloce – harrastajataso

Centaur – laadukkaampi harrastajataso

Athena – kilpataso

Chrous – lähellä ammattilaistasoa

Record – ammattilaistaso.