Ketjuruoska (chain whip)

Ketjuruoska on välttämätön kun haluat kiristää tai irrottaa rattaan takanavasta.

Ketjuruoska – käyttö

Ketjuruoskaa käytetään hammasrattaiden irroittamiseen, jotka ovat kiinni navassa kierteiden avulla. Hammasrattaan edessä on vielä lukkorengas lukitsemassa sen paikalleen. Lukkorenkaan saa helpoiten irti haka-avaimella. Joissakin ketjuruoskissa on myös integroituna hammas, jonka avulla lukkorenkaan saa irroitettua.

Kun lukkorengas on saatu irroitettua, on seuraavana vuorossa hammasratas. Ketjuruoska kiinnitetään hammasrattaan ympärille siinä olevalla ketjun kappaleella. Kun ketju on tiukasti rattaan ympärillä niin varresta vääntämällä hammasrattaan tulisi pyörähtää irti navan kierteiltä. Ketjuruoskaa ei loppujen lopuksi tarvitse kuin rattaan löysäämiseen, sillä löystymisen jälkeen sen voi pyörittää pois navasta vaikka käsin.

On tärkeää muistaa tarkistaa navan kierteiden suunta, sillä väärään suuntaan pyörittämällä ratas saattaa kiristyä napaan niin tiukasti, että se rikkoo navassa olevat kierteet. Ketjuruoska on myös asetettava kierteideden pyörimissuunnan mukaisesti, sillä väärin päin käytettäessä työkaluun ei saa tarvittavaa momenttia rattaan irroittamiseksi.

Jos ratas on hyvin tiukalla ja omat voimat ei riitä irroitukseen, on vasaralla varren päähän naputtelu hyvä keino saada tarvittava lisä vääntöön. Järki on kuitenkin hyvä olla mukana, sillä liian suuri voima voi rikkoa ketjuruoskan tai hammasrattaan. Liian tiukasti kiinni olevaan rattaaseen on hyvä suihkuttaa irroitusöljyä, jotta se irtoaisi paremmin. Aineen on hyvä antaa vaikuttaa 15-30 minuuttia ennen irroitusyritystä.

Ketjuruoskaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota varren pituuteen, sillä liian lyhyt varsi ei anna tarpeeksi vipuvoimaa tiukalla olevan rattaan irroitukseen. Tarvittaessa voi varteen saada lisää pituutta esimerkiksi ontolla metalliputkella, minkä sisään ketjuruoskan varsi mahtuu.

Tässä vielä linkit listaamiemme kauppojen ketjuruoskasivuille:

Cyclestore
Chain Reaction Cycles
Evans Cycles
Merlin Cycles
Wiggle
Rutland Cycles
Hargroves Cycles