BMX-pyörä

Bmx-pyörä on huomattavan pieni, yleensä 20-tuumaisilla renkailla varustettu polkupyörä. Ulkonäöltään ne muistuttavat hieman maastopyöriä, mutta niissä ei käytetä jousitusta. Pääasiassa pyörät on valmistettu urheiluharrastuksiin, mutta kaupungeissa siitä on myös  tullut suosittu kulkuväline. BMX-pyörät soveltuvat parhaiten tekniikkaa ja harjoittelua vaativiin bmx-lajeihin, kuten dirttiin, streettiin ja flättiin. Bmx-pyörät ovat yksivaihteisia. Hinnat liikkuvat sadan ja tuhannen euron välillä ja valinnanvaraa löytyy paljon. Jos on kiinnostunut bmx-harrastuksesta, aloittelijan kannattaa harkita halvempaa mallia. Laatua ei kuitenkaan kannata täysin sivuuttaa, sillä halvimmat pyörät eivät välttämättä kestä kovin kauaa kun taidot alkavat kehittyä ja temput muuttuvat rajummiksi.

Selaa kauppojen BMX-tarjontaa

Mitä on BMX?

BMX eli ”Bicycle Motocross” on pyöräilyn muoto, jossa ajetaan kilpaa muita pyöräilijöitä vastaan radalla, tai tehdään temppuja joko tasaisella maalla tai käytetään hyväksi erilaisia rakennelmia niin urbaanissa ympäristössä kuin tarkoitusta varten rakennetuilla alueilla ja rampeilla.

Motocross-tyylisillä hiekkaradoilla on tyypillisesti hyppyreitä ja kurveja joissa on tarkoitus päästä mahdollisimman nopeasti maaliin tai voittaa muut kilpailijat. Tässä lajimuodossa temppuilu jää pieneen osaan, koska vauhti on tärkeintä.

Muut BMX-lajit ovat ns. freestyle-lajeja, missä on tarkoitus tehdä erilaisia temppuja pyörällä. Virallisissa kilpailuissa on yleensä tietty aika, jonka aikana pyöräilijän on tehtävä mahdollisimman puhdas ja näyttävä suoritteiden sarja. Voittaja valitaan tuomareiden antamien pisteiden perusteella.

Haro Boulevard 2016 Bmx Bike Red EV291081 3000 1_Thumbnail

BMX pyörän koko

Ohessa on suuntaa-antava kokotaulukko BMX-pyörän valitsemiseen.

  • Pituus
  • 142-157cm
  • 152-168cm
  • 163-180cm
  • 178+cm
  • Rungon koko tuumaa / cm
  • 19,5-20″ / 49,5-50,8cm
  • 20-20,5″ / 50,8-52cm
  • 20,5-21″+ / 52-53,3cm
  • 21″+ / 53,3cm+

BMX pyörien tarjonta ulkomailla

Tarjonta on valtava harrastajamäärään nähden, ainakin näin suomalaisesta näkökulmasta. Suomi ei välttämättä olekkaan se ihanteellisin BMX-maa, mutta se ei estä ostamasta pyörää. Lähtöhinnatkaan eivät ole korkeat, joten harrastuksen kokeileminen esimerkiksi skeittaamisen ohella ei tarkoita välitöntä konkurssia. Kuten sanottua, valikoima on laaja ja samalla se tarkoittaa myös sitä että kysyntä on suurempaa ja kilpailu asiakkaista kovempaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että hinnat ovat Suomea alhaisemmat (ainakin lähtökohtaisesti).

 

 

BMX pyörät
Top 10 alennukset: