Pyöräilykengät

Pyöräilykengät ovat varta vasten pyöräilyyn suunnitellut kengät, joiden tyyli vaihtelee paljon riippuen pyöräilymuodosta. Tärkein piirre pyöräilykengissä on päkiän kohdalla pohjassa oleva kiinnityspala (klossi), jonka avulla kenkä saadaan lukittumaan lukkopolkimessa olevaan vastakappaleeseen. Lukituksen perimmäinen tarkoitus on tehostaa polkemiseen siirrettävää voimaa jaloista: kun jalka on kiinnitettynä polkimeen, pystyy pyöräilijä saamaan voimaa polkemiseen myös polkimen ollessa ala-asennossa. Normaaleissa polkimissa, joissa ei lukistusominaisuutta ole, voima välittyy polkimiin vain alaspäin painaessa, näin ollen puoli kierrosta jää jokaisella polkaisulla ilman voimaa kummallakin jalalla. Pyöräilykenkien avulla taas pystytään myös nostamaan polkimia painamisen jälkeen, joten voimaa saadaan koko polkimen kierrokselle. Kun voima jakaantuu koko polkimen pyörimisen matkalle, rasittaa se myös jalkoja tasapuolisemmin.

Pyöräilykenkiä ostaessa on tärkeää valita oikeanlaiset kengät harrastettavaan pyöräilymuotoon, sillä lukitukset ovat erilaisia. On myös tärkeää hieman treenata ennen ajoon lähtöä jos ei ole ennen lukkopolkimia käyttänyt, sillä jos kenkää ei saa sujuvasti pois polkimesta pysähtyessään, johtaa se väistämättä kaatumiseen. Hyvä harjoittelutapa on ottaa tukea jostain kiinteästä (seinästä tai tolpasta) ja harjoitella niin polkimeen kiinnittymistä kuin siitä irtoamistakin. Kun homma alkaa sujua, niin ei muuta kuin matkaan! Ensimmäisten kilometrien aikana kannattaa kuitenkin pitää mielessä että jalat ovat kiinni polkimissa, sillä se ei tule automaattisesti pysähtyessä mieleen.

Pyöräilykengät – lukitusmekanismi

Pyöräilykengät on suunniteltu niin, ettei niiden kiinnityksessä polkimiin tarvita kiinnitysremmejä, vaan pyöräilijä voi vain painaa kengät kiinni polkimiin. Tähän tarkoitukseen tarvitaan kenkien kiinnitykseen sopivat lukkopolkimet. Lukkopolkimia on monenlaisia eri valmistajilla ja riippuen pyöräilymuodosta. Suosituimmat versiot pyöräilykengissä ovat maastopyöräilyssä käytettävät kahden ruuvin lukot ja maantiepyöräilyssä kolmen ruuvin lukot. Ruuvien määrä kertoo monella ruuvilla lukitusosa kiinnitetään kengän pohjaan. Eri lukitustyypit myös lukittuvat eri tavoin.

Maastopyöräilyyn (MTB) tarkoitetut pyöräilykengät

Maastopyöräilyssä on tärkeää, että kenkä on tukeva, sillä maastossa pyöräilijä joutuu aika ajoin nousemaan pois pyörän selästä ja taluttamaan pyörää vaikeakulkuisempien kohtien ohi. Jotta lukitusosa kengän pohjassa ei kärsisi maastossa kävelyn aikana, on se useimmissa kengissä sijoitettu pohjaan tehtyyn uraan tai syvennykseen, jotta kengänpohja suojaisi sitä. Ulkomuodoltaan useat maastopyöräilyyn tarkoitetut pyöräilykengät näyttävät rullalautailuun tarkoitetuilta kengiltä, tennareilta tai esimerkiksi vaelluskengiltä. Alla olevasta kuvasta näkyy kengissä käytettävä Shimanon lukituspala, joka tulee kengänpohjaan kiinni kahdella ruuvilla.

mtb pyöräilykengät lukitus

Maantiepyöräilyyn tarkoitetut pyöräilykengät

Maantiepyöräilyssä käytettävät lukituspalat ovat suurempia verrattuna maastopyöräilyssä käytettäviin. Kengät ovatkin suunniteltu enemmän pyörän päällä olemiseen kuin kävelemiseen, joten lukituspaloja ei ole sijoitettu suojaan kengänpohjan tasolle. Lisäksi maantiepyöräilykengissä pohja on valmistettu tukevasta kovasta muovista, joten se ei taivu kovin hyvin. Kova pohja auttaa jakamaan paineen tasaisemmin, eikä pidemmillä pyörälenkeillä ala tuntumaan pahalta jalkapohjassa. Kenkien yläosa on suhteellisen kevytrakenteinen ja monissa malleissa vuori on ohut ja siinä on paljon hengittämistä auttavia materiaaleja tai hengitysreikiä. Nykyaikaisissa kengissä ei normaalisti ole perinteisiä kengännauhoja, vaan ne on korvattu pikakiristysnauhoilla tai tarroilla, sillä niitä on helppo kiristää myös ajon aikana. Alla olevassa Diadoran Vortex-kengässä pikakiristysnauhat, joiden kiristäminen onnistuu kiristysrenkaita kääntämällä. Toisessa kuvassa kolmella ruuvilla varustetut Shimanon lukitusosat kengän pohjaan.

maantiepyöräilykengät

pyöräilykengät lukitusosat maantie

Pääset selaamaan kauppojen pyöräilykenkävalikoimia alta: