Pyöräilykypärät

Pyöräilykypärät on tehty suojaamaan pyöräilijän päätä iskuilta. Suomessa kypärän käyttö on tieliikennelain pykälän mukaan suositeltua, muttei pakollista. Suurin osa kuolemaan johtaneista pyöräilyonnettomuuksista on johtunut kypärän puuttumisesta. Suosittelemme lämpimästi kaikkia ostamaan laadukkaan pyöräilykypärän pyörän oston yhteydessä.

Pyöräilykypärämalleja

Kaikkiin erilaisiin pyöräilyn muotoihin on kehitetty nimenomaiseen tarkoitukseen sopivia pyöräilykypärämalleja; maantiepyöräilyyn soveltuvia pienellä ilmanvastuskertoimella varustettuja kypäriä, kaupunkiin ja työmatkapyöräilyyn sopivia ”tyylikkäitä” malleja, maastopyöräilyyn löytyy erityisen kestäviä, koko pään suojaavia kypäriä ja paljon muitakin malleja on kauppojen hyllyt pullollaan.

Minkälainen pyöräilykypärä minulle sopii ?

Kypärä kannattaa valita ensisijaisesti sen mukaan, missä olosuhteissa sitä käyttää. Ensimmäisenä esimerkiksi kaupunkipyöräilijälle tulee mieleen varmasti kypärän ulkonäkö. Kannattaa kuitenkin ottaa selvää ominaisuuksista ja standardeista ennen ostopäätöstä. Lähes kaikki kypärät täyttävät EU:n vaatimat turvallisuusstandardit ja siitä useimmiten mainitaan tuotekuvauksessa; ”This helmet conforms to, or exceeds EU Standards only.” 

Pehmusteisiin kannattaa myös kiinnittää erityistä huomiota; ajan kanssa pehmusteet rupeavat haurastumaan ja vaikka kypärä muuten olisi uuden veroisessa kunnossa, on tärkeää että tilalle saa uusia pehmikkeitä.

Standardit

Pyöräilykypärät täytyy testata eri standardien mukaisesti ennen kuin niille voidaan myöntää lupa käyttää merkintää tuotteissa. Yleisimpiä standardeja on listattu alla ja useimmat kypärät täyttävät standardien asettamat vaatimukset. Yleisesti Euroopassa on hieman helpompi saada hyväksyntä tuotteelle.

CPSC = Yhdysvaltain turvastandardi kuluttajatuotteille

ASTM F 1447 = Lähes identtinen standardi CPSC:n kanssa, mutta se ei ole lain alainen

ANSI Z90-4 = Vanha versio ASTM -standardista

Snell B-95 = Pidetään parhaana mahdollisena turvaluokituksena

Snell B-90 = Vastaa pääpiirteissään amerikkalaista CPSC-standardia

EN1078 = Euroopan unionin standardi, tätä standardia ei pidetä kovin hyvänä laatukriteerinä.

EN 1077B = Laskettelukypärien standardi, joskus pyöräilykypärät on testattu myös tähän standardiin sopivaksi.

Eri lähteissä [1] [2] on sanottu, että Snellin B-95 standardi on kaikkein paras turvaluokitus kypärälle, ja että se on kaikkein haastavin saada.